برای افرادی که مبتلا به هایپرهیدروز یا تعرق زیادی هستند که بر روی دست و پاها تأثیر میگذارد، تزریق بوتولینوم یا بوتاکس میتواند برای مدتی، علائم تعرق زیاد در کف دست را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. تزریق بوتاکس برای کسانی که هیپرهیدروز کانونی اولیه دارند، بهترین نتیجه را دارد.
چه چیزی باعث میشود دستها زیاد عرق کنند؟
مانند سایر قسمتهای بدن، دستان ما نیز دارای غدد تعریق هستند و تحت تأثیر عوامل محرک عاطفی، محیطی و سلامتی قرار میگیرند. استفاده فراوان از دستان، ممکن است منجر به تعرق زیاد در این قسمت از بدن شود که میتواند در برخی مواقع ناخوشایند و ناراحتکننده باشد. برخی افراد ممکن است برای مدت طولانی یا به طور مداوم با تعرق شدید در دستهای خود مواجه شوند. همه افراد اختلافاتی با یکدیگر دارند و پوست آنها نیز متفاوت است. به همین دلیل، دستان ما دارای غدد تعریق هستند و تحت تأثیر عوامل عاطفی، محیطی و سلامتی قرار میگیرند.
در اینجا به شش مورد از شایعترین علل تعرق زیاد کف دست میپردازیم:
موقعیتهای عصبی، ناآرام و پراسترس
تعریق زیاد کف دست غالباً در اثر شرایط استرسزا و ناراحتکننده تحریک و بدتر میشود. دستان عرق کرده ناشی از فوران آدرنالین، بخشی از مقابله یا پاسخ مقابلهای بدن شما هستند که هنگام احساس تهدید فعال میشود.
محیط بیش از گرم
دقیقاً همانطور که یک اتاق گرم یا هوای گرم میتواند باعث شود زیر بغلتان بسیار عرق کند، درجه حرارت بالا نیز میتواند دلیلی برای تعریق زیاد کف دستان شما باشد.
رژیم غذایی نامناسب
تعدادی از غذاها و نوشیدنیها میتوانند در تعریق زیاد کف دست تأثیر داشته باشند، ازجمله:
- سیر
- پیازها
- کافئین
- غذاهای ادویهدار
سیگار کشیدن
هنگامی که نیکوتین ناشی از استعمال سیگار وارد بدن شما میشود، در سیستم عصبی سمپاتیک شما به گیرندههای نورون متصل میشود. این باعث تحریک غدد تعرق شما، ازجمله غدد واقع در کف دست شما میشود و باعث ترشح عرق در آنها میشود.
عدم تعادل هورمونی
هورمونهای شما روی غدد عصبی که باعث تحریک غدد تعریق شما میشوند، تأثیر میگذارند. موارد زیر، برخی از شرایط متداولی هستند که باعث عدم تعادل هورمونها و به نوبه خود، تعرق بیش از حد کف دستها میشود:
- اختلال تیروئید
- دیابت و مرض قند
- یائسگی
- سرطان پروستات
یک بیماری زمینهای
هنگامی که تعرق در دستها بسیار زیاد میشود و هیچ دلیل واضحی برای آن وجود ندارد، آن را هیپرهیدروز کف دست (تعرق زیاد کف دست) مینامند.
هایپرهیدروز کف دست اغلب به صورت یک صفت ارثی در خانوادهها ظاهر میشود و میتواند در زندگی شخصی و حرفهای شما تأثیر منفی بگذارد.
اگر مشکوک به تعریق زیاد کف دست (هایپرهیدروز کف دست) هستید، برای ارزیابی دقیق وضعیت خود با یک متخصص مربوطه مشورت کنید.
بوتاکس برای درمان تعریق
سم بوتولینوم نوعی نوروتوکسین است که توسط یک باکتری به نام کلستریدیوم بوتولینوم تولید میشود و میتواند باعث فلج در انسان شود. از گذشته تا به امروز، از بوتاکس در روشهای زیبایی برای کاهش ظاهر چین و چروکها استفاده شده است. اگرچه، در سالهای اخیر این ماده در بسیاری از درمانهای پزشکی مورد استفاده قرار گرفته است و به ویژه در کنترل تعرق ناشی از هایفیریدروز کانونی اولیه مؤثر است. یک مطالعه نشان داد که تزریق بوتاکس در از بین بردن علائم هیپرهیدروزیس در کلیه شرکتکنندگان در مطالعه به مدت دو ماه پس از تزریق مؤثر بوده است. این مطالعه همچنین نشان داد که نتایج تزریق بوتاکس در اکثر بیماران پس از شش ماه مؤثر باقی میمانند.
بوتاکس کف دست برای چه کسانی مناسب است؟
برای افرادی که مبتلابه هایپرهیدروز با تعریق زیاد هستند که کف دست و کف پای آنها را تحت تأثیر قرار داده است، تزریق بوتولینوم یا بوتاکس در کوتاه مدت، میتواند کاهش قابل توجهی را در علائم داشته باشد. تزریق بوتاکس برای کسانی که هیپرهیدروز کانونی اولیه دارند (عرق کردن در مناطق موضعی) مناسب است. نوع غدد تعریقی که بدن را قادر به عرق کردن میکنند غدد اکرین نامیده میشوند و تعداد آنها زیاد است. غدد تعریق کل بدن را پوشش میدهند، البته به ویژه در کف دست و کف پای شما گسترده شدهاند. مبتلایان به هایپرهیدروز کانونی اولیه دارای غدد تعریق طبیعی هستند که با تراکمی مشابه افراد غیر مبتلا پراکنده میشوند، اما غدد تعریق آنها در نواحی خاصی بیشازحد فعال هستند، بنابراین دچار تعرق بیشازحد میشوند. به همین دلیل است که یک درمان موضعی مانند تزریق بوتاکس میتواند بسیار مفید باشد.
مطالعات نشان میدهد که بوتاکس یک روش درمانی مناسب برای مبتلایان به هیپرهیدروز یا تعریق زیاد کف دست و کف پا است که در کنترل تعرق زیاد در خانه موفق نبودهاند و در افرادی که داروهای ضد تعریق موضعی که بدون نسخه از داروخانهها تهیه کردهاند مؤثر نبودهاند، کمک فراوانی میکند. تزریق بوتاکس معمولاً یک روش ثانویه و درجهی دوم است و بیماران باید قبل از استفاده از آنها، ببینند که آیا درمان محافظه کارانه تری برای مشکل آنها تأثیر دارد یا خیر. درمانهای خط اول (اولیه) اغلب برای بسیاری از بیماران مبتلا به تعریق زیاد کف دست، منجر به کاهش کافی این علائم نمیشود. برای این افراد، تزریق بوتاکس یک روش عالی برای کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی است. بیشتر بیمارانی که درمان را شروع میکنند به دلیل اثربخشی و عدم وجود عوارض جانبی، انگیزه دارند که آن را برای همیشه ادامه دهند. در حال حاضر، از تزریق بوتاكس برای برطرف كردن تعریق زیاد کف دست و کف پا استفاده میشود، البته FDA استفاده از این درمان را برای تعریق زیاد زیر بغل نیز تأیید کرده است.
بوتاکس چگونه برای تعریق زیاد کف دست کار میکند؟
بوتاکس توسط FDA برای درمان تعریق زیاد زیر بغل تأیید شده است، اما پزشکان دریافتند که این یک درمان مؤثر برای تعریق زیاد کف دست نیز میباشد. روش این کار برای هر سه ناحیه بدن (زیر بغل، کف دست و کف پا) مشابه است، اما بسته به محلی که تزریقات انجام میشود کمی متفاوت است. قبل از تزریق بوتاکس، بیمار کاملاً ارزیابی میشود تا ببینند شدت تعریق او چقدر است. این کار به چندین روش ممکن است انجام شود.از جمله استفاده از اواپوری متر (تبخیر سنج)، دستمال کاغذ، گزارش بیمار و بیشتر از همه تست نشاستهی ید.
در حالت تزریق، سموم بوتولینوم باعث آزاد شدن استیل کولین و سایر انتقال دهندههای عصبی دیگر میشوند که باعث جلوگیری از تولید غدد اکرین (غدد عرق) میشوند و در نتیجه علائم تعریق زیاد کاهش مییابد. تزریقها مستقیماً در نواحی آسیب دیده کف دست یا کف پا انجام میشوند.
قبل از اینکه تزریق بوتاکس انجام شود، یک تست نشاسته ید ممکن است برای تعیین سطح و ناحیهای از کف دست که نیاز به درمان دارد انجام گیرد. برای این کار، محلول پیویدون-ید را روی ناحیهی مبتلا میریزند و سپس به نشاستهی ذرت به آن اضافه میشود. هنگامی که بیمار شروع به عرق کردن می کند، نواحی مرطوب شده با تشکیل لکههایی تیره که عرق در آن جمع میشود، برجسته و مشخص میشود، از این طریق پزشک متوجه میشوند که مشکل اصلی در کدام مناطق قرار دهد. سپس یک خط کشی مشبکی بر روی دست یا پایی که قرار است تحت درمان قرار گیرد کشیده میشود که نشانگر محل تزریق خواهد بود.
سپس مادهی بوتاکس به پوست کف دست، در جایی که علامت گذاری شده است تزریق میشود. پوست کف دست میتواند ضخامت به خصوصی داشته باشد، بنابراین ممکن است از چند نوع سوزن استفاده شود. نوع فرمول بوتولینوم مورد استفاده متغیر است و به پزشک بستگی دارد. درمانها معمولاً باید هر شش ماه یک بار تکرار شود.
آیا بوتاکس کف دست درد دارد؟
قبل از شروع تزریق، نوعی داروی مسکن و ضد درد به بیماران داده میشود. معمولاً، یک بلوک عصبی منطقهای داده میشود بهطوری که بیمار بطور موقت احساس کف دست خود را از دست میدهد. این کار با تزریق انجام میشود و اعصاب حسی موضعی را مسدود میکند. انواع دیگری از روشهای کنترل درد گاهی اوقات شامل بیحسی پوست بدون استفاده از سوزن، یخ، دستگاههای خنک کننده پوست، تسکین با ویبره یا میکرونیدل های مخصوصی استفاده میشود.
بعد از تزریق بوتاکس
پس از دریافت بوتاکس، بیماران تحت نظر قرار میگیرند تا اطمینان حاصل شود که این روش موفقیتآمیز بوده و عوارض جانبی قابلتوجهی برای بیمار پیش نمیآید. این کار در مطب پزشک بلافاصله بعد از عمل شروع میشود و تا چند هفته آینده ادامه مییابد. بیشتر بیماران در طی 7 تا 10 روز پس از تزریق بوتاکس، از علائم رهایی مییابند. پزشکان معمولاً بعد از دو هفته با بیمار تماس میگیرند تا تأیید کنند که روند عمل آنها مؤثر بوده است یا خیر.
عوارض جانبی
شایعترین عارضه ناشی از تزریق بوتاکس کف دست، درد و کبودی فوری در محل تزریق است. تزریق در کف دست گاهی میتواند باعث ضعف در عضلات دست و آتروفی عضلات شود. این امر تقریباً رایج است. عوارض دیگر، ممکن است ناشی از بلوک عصب منطقهای باشد و میتواند شامل نوروپاتی، اختلال در مهارت دست و سایر مشکلات بالقوه باشد. بلوک عصبی به مچ دست، که اغلب بهعنوان یک روش کنترل درد برای بیمارانی که بوتاکس دریافت میکنند استفاده میشود، همچنین میتواند منجر به عوارض جانبی آنی شود. از همه مهمتر، وضعیتی به نام هیپرمی واکنشی وجود دارد که در آن، ترشح مایعات در هر محل تزریق اتفاق میافتد. در موارد بسیار اندکی از بیماران مبتلا به هماتوم وجود دارد که به خاطر لخته شدن خون در زیر پوست، تورم به وجود میآید ، اگرچه این مورد بسیار نادر اتفاق میافتد. بهطورکلی، بوتاکس بهعنوان یک درمان نسبتاً بیخطر برای تعریق بیشازحد شناخته میشود. تصور میشود که بیشتر بیمارانی که از ادامه درمان خودداری میکنند به دلیل درد و به دلیل این واقعیت است که احساس میکنند این روش تهاجمی است.
چه زمانی تزریق بوتاکس نباید انجام شود؟
مواردی وجود دارد که تزریق بوتاکس نباید به عنوان گزینه درمانی در نظر گرفته شود. بوتاکس یک داروی دسته C برای زنان باردار محسوب میشود و بنابراین باید در دوران بارداری و شیردهی از تزریق آن خودداری کرد. مهم است که قبل از شروع درمان مطمئن شد که بیمار نسبت به سم بوتولینوم حساسیت ندارد. همچنین داروهای خاصی وجود دارد که میتوانند بر متابولیسم بوتولین تأثیر بگذارند و استفاده از آن را خطرساز کنند.
در حالی که افراد معمولاً دچار هیچ عارضهی جانبی جدی ناشی از تزریق بوتاکس نمیشوند، برای کسانی که در مشاغلی نیاز به حرکت زیاد و قدرت دستی دارند، پزشکان بسیار مراقب هستند. بوتاکس هنوز هم برای افراد در این شرایط توصیه میشود، اما پزشکان پیشنهاد میکنند که بوتاکس ابتدا به دست غالب فرد تزریق نشود تا اطمینان حاصل شود که عوارضی رخ نمیدهد. هنگامی که شخصی از بی خطر بودن تزریق بوتاکس در دست غیر غالب خود مطمئن شد میتواند در جلسهی بعدی تزریق بوتاکس را برای دست غالب نیز انجام دهد.
برای کسانی که در تلاش برای یافتن راهی برای درمان تعریق زیاد کف دستشان یا برای کف پای خود هستند درمان با تزریق بوتاکس ممکن است گام بعدی (روشی ثانویه) برای برنامه ی آنها در جهت رفع مشکل تعریق زیاد بدن باشد. در مورد هيپرهيدروز کانونی اوليه، این روش یعنی تزریق بوتاکس، نسبت به روش جراحی کم تهاجمیتر است و نشان داده شده است که روش درمانی بسيار مؤثری میباشد.