فهرست مطالب
علت ریزش ابروها چیست؟ ریختن سکه ای ابرو درمان دارد؟
عوامل بسیاری از جمله عدم تعادل هورمونی، رژیم غذایی و برخی از بیماریهای پوستی میتوانند باعث ریزش ابرو شوند. تعیین علت ریزش ابرو میتواند در پیدا کردن بهترین روش درمانی به فرد کمک کند.
ریزش ابرو که نام علمی آن hypotrichosis یا madarosis ابرو میباشد، میتواند باعث نازک شدن ابرو یا ریزش سکهای ابرو شود و این مشکل میتواند هم برای زنان و هم برای مردان اتفاق بیفتد.
ریزش ابرو ممکن است در یک طرف یا در هر دو طرف رخ دهد. سایر علائم این مشکل عبارتند از خارش، خشکی پوست، ریزش مو، یا نازک شدن مو در سایر قسمتهای بدن. درمان ریزش ابرو در بعضی موارد میتواند به افراد کمک کند تا ابروهای خود را دوباره بدست آورند.
در کلینیک زیبایی رازی کاشت ابرو طبق جدیدترین متدهای کاشت و تحت نظر متخصصین با تجربه انجام می شود.
دلایل ریزش ابرو
در بخشهای زیر نگاهی به علل احتمالی ریزش موی ابرو خواهیم داشت.
روند طبیعی پیری
همانطور که سن افراد بالاتر میرود، ممکن است دچار نازک شدن یا ریزش مو در سر، ابرو، مژه، یا سایر نقاط بدنشان بشوند. با گذشت زمان تولید مو از فولیکولها متوقف شده و موها نازکتر میشوند. همچنین رنگ موها از بین رفته و به سفید یا خاکستری تبدیل میشوند. این نوع ریزش مو قسمتی طبیعی از پروسه پیر شدن است.
عدم تعادل هورمونی
عدم تعادل هورمونهای تیروئیدی میتواند سبب ریزش ابرو شود. این مشکل به دو بخش زیر تقسیمبندی میشود:
- پرکاری تیروئید، عارضهای که باعث تولید بیش از حد هورمونهای تیروئیدی میشود.
- کمکاری تیروئید، مشکلی که در آن هورمونهای تیروئیدی به اندازه کافی تولید نمیشود.
هر دوی این اختلالات تیروئیدی با ریزش ابرو ارتباط دارند. در کم کاری تیروئید، به طور خاص، فرد ممکن است ریزش مو را در سومین قسمت بیرونی ابروی خود ببیند، که نازکترین قسمت ابرو است و امتداد آن به گوش میرسد.
سایر علائم اختلالات تیروئیدی عبارتند از:
- خشک و رنگپریده یا نرم و مرطوب شدن پوست
- تورم در گلو (گواتر)
- زبر، خشک، و شکننده شدن موها
- خارش و خشکی پوست سر
- ضخیم، خشک، و شکننده شدن ناخنها
ریزش مو اگر به تیروئید مرتبط باشد معمولا موقتی است و موها با به تعادل رسیدن سطح هورمونهای تیروئیدی، به حالت طبیعی خود برمیگردند. پزشکان میتوانند داروهایی را برای به تعادل رسیدن سطح هورمونهای تیروئیدی تجویز کنند.
بیماریهای خودایمنی
بیماریهای خودایمنی زمانی ایجاد میشوند که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلولهای بدن حمله میکند. سیستم ایمنی ممکن است به سلولهای سالمی حمله کند که به رشد مو کمک میکنند. این مشکل میتواند باعث نازک شدن مو، ریزش مو، یا ریزش سکهای مو شود.
بیماریهای خودایمنی که باعث ریزش مو میشوند شامل موارد زیر است:
- آلوپسی آرئاتا، عارضهای است که باعث ریزش سکهای مو در سر و سایر نقاط بدن مانند ابروها میشود.
- آلوپسی فیبروز دهنده پیشانی، فرمی از بیماری آلوپسی است که به طور عمده بعد از یائسگی بوجود میآید و در حدود 39 درصد موارد، بیماران قبل از ریزش موی سر با ریزش ابرو مواجه میشوند.
- لوپوس، نوعی بیماری خودایمنی مزمن است که باعث زخم پوست، اسکار، و ریزش موی صورت و ابرو میشود.
بیماریهای پوستی
پوست سالم برای داشتن موهای سالم بسیار ضروری است. زیرا مو به طور مستقیم از فولیکولهای موجود در پوست رشد میکند.
بیماریهای پوستی معینی میتوانند باعث خارش، پوستهپوسته شدن، یا دانههای خارشدار پوستی شوند. ریزش ابرو ممکن است در اثر التهاب پوستی، خشکی پوست، خارش، یا مالش اطراف ابروها رخ دهد.
بیماریهای پوستی رایجی که میتواند باعث ایجاد دانههای خارشدار پوستی و ریزش ابرو شود عبارتند از:
- درماتیت آتوپیک
- پسوریازیس
- درماتیت سبورئیک
کمبود مواد مغذی
غذایی که میخورید تاثیر قابل توجهی بر سلامت پوست و موی شما دارد. بدن شما برای تولید موهای سالم به مواد مغذی خاصی نیاز دارد.
کمبود مواد غذایی زیر میتواند باعث ریزش ابرو شود:
- کمبود اسید چرب: با توجه به مطالعات انجام شده، کمبود اسیدهای چرب ( که در ماهی، آجیل و دانهها وجود دارد) ممکن است باعث ریزش ابرو شود.
- کمبود بیوتین: اگر بیوتین به اندازه کافی به بدن نرسد ممکن است باعث نازک شدن و ریزش مو شود. با اینکه بیوتین یک مکمل متداول رشد مو است، اما شواهد زیادی مبنی بر اثر حمایتی آن از رشد مو وجود ندارد.
- کمبود روی (زینک): کمبود روی میتواند منجر به ریزش مو شود. محققان در بررسیهای خود دریافتند که مکمل روی میتواند به رشد مو در افرادی که دچار کمبود روی هستند کمک کند.
عوارض جانبی داروها
مصرف برخی داروها باعث ریزش مو میشوند که ممکن است ابروها را نیز تحت تاثیر قرار دهد. بعضی از این داروها عبارتند از:
- آسیترتین، یک داروی رتینوئید است که برای درمان بیماریهای پوستی مثل پسوریازیس استفاده میشود.
- داروهای شیمیدرمانی، برای درمان سرطان استفاده میشوند.
- والپروئیک اسید، یک داروی ضدتشنج است که برای درمان بیماری تشنج و اختلال دوقطبی استفاده میشود.
بیماریهای ژنتیکی
بیماریهای ژنتیکی خاصی وجود دارند که کمتر شایع هستند اما میتوانند باعث ریزش ابرو شوند. این بیماریها عبارتند از :
- اکتودرمال دیسپلازی: مجموعهای از اختلالات است که بر پوست، مو، ناخنها، و دندانها اثر میگذارد. این بیماری میتواند باعث کمپشت شدن و ریزش ابرو، مژه، و موهای سایر قسمتهای بدن شود.
- سندرم نترتون: این بیماری پوست، مو و سیستم ایمنی را تحت تاثیر. این سندرم که با کودک متولد میشود میتواند باعث ضعیف و شکننده شدن مو شود که به اصطلاح به آن bamboo hair گفته میشود.
کشیدن بیش از اندازه ابرو
زمانی که ابروهای خود را برمیدارید، آن را از فولیکول مو میکشید و به آن آسیب جدی وارد میکنید. برداشتن مکرر ابرو باعث آسیب دائمی به فولیکولها شده و از رشد مجدد مو جلوگیری میکند.
سایر عوامل
دلایل دیگری نیز وجود داردد که خیلی شایع نیستند اما میتوانند باعث ریزش ابرو شوند. این دلایل شامل موارد زیر است:
- اشعه
- آمیلوئیدوز
- سارکوئیدوز
- سوختگیهای شیمیایی
- تریکوتیلومانیا (نوعی اختلال ریزش مو)
- کارسینوم سلول پایهای
- بیماری MF یا مایکوزیس فونگوئیدس فولیکولوتراپیک
- سرطان سلولی فلسی
- سیفیلیس
- جذام
تشخیص
پزشکان برای اینکه دلیل ریزش ابروی بیماران را تشخیص دهند میتوانند از طیف وسیعی از آزمایشها استفاده کنند.
آنها ابتدا درباره علائم، طول مدت ظهور علائم، و سابقه خانوادگی بیماران در ارتباط با ریزش ابرو سوال میکنند. همچنین ممکن است اطلاعات دیگری نیز درباره رژیم غذایی و سایر عوامل از بیمار بگیرند.
بررسی دقیق موهای ابرو در آزمایش trichoscopy به تشخیص بیماری آلوپسی آرئاتا و آلوپسی فیبروزدهنده پیشانی کمک میکند. شکل دقیق موها میتواند به پزشک کمک کند تا تشخیص دهد که آیا فرد آلوپسی دارد یا نه. در صورت وجود بیماری آلوپسی فیبروزدهده پیشانی ممکن است لکههای سفید نیز دیده شود.
همچنین میتوان از آزمایش خون برای بررسی سطح هورمونهای تیروئیدی T3 و T4 استفاده کرد. این آزمایش هرگونه عدم تعادل هورمونی را که میتواند باعث ریزش ابرو شود نشان خواهد داد.
درمان ریزش ابرو با کاشت
اولین گام برای مقابله با ریزش ابرو، مشاوره با پزشک برای مشخص شدن علت ریزش مو است. در بخشهای زیر درباره درمانهای متداول ریزش ابرو توضیح داده شده است.
کاشت ابرو برای آن دسته از افراد که میخواهند ابروهای خود را برای همیشه و به طور دائمی بازسازی کنند روش مناسبی است.
این روش برای مردان و زنان در هر سن و سالی که ابروی آنها به طور ناقص یا کامل ریخته یا میخواهند ابروهای نازک و کمپشت خود را درمان کنند نتیجهبخش خواهد بود. زیرا خوش فرم بودن ابرو به طور قطع در تقارن چهره تاثیر مثبت میگذارد و باعث سرزندهتر شدن چهره و وضوح چشمها میشود.
روشهای موقتی که تا کنون وجود داشت تتوی دائم ابرو یا خط چشم بود. اما هیچکدام از آنها نتایج مورد نظر را در پی نداشت. اما امروزه کاشت ابرو امکان بازسازی کامل و نهایی موی ابرو را فراهم کرده است.
برنامهریزی و روش کاشت ابرو
کاشت ابرو یک روش سبک و بیخطر است که با بیحسی موضعی انجام میشود.
ابتدا جراح کاشت ابرو منطقهای که مو نازک شده و فولیکولهای جدید باید در آن کاشته شوند را براساس خواست بیمار و ویژگیهای خاص او مشخص میکند. پس از تعیین شکل و اندازه ابروها، مثل ضخامت و تراکم آنها، روش اف یو ای (FUE) بکار برده میشود. در طی این عمل فولیکولهای مو از سر به ابروها منتقل میشود تا کمپشت شدن یا ریزش کلی ابروها درمان شود.
کاشت ابرو به تخصص پزشکی، مهارت، ظرافت، و دقت نیاز دارد تا در نتیجه ابروهایتان به ابروهایی یکدست و زیبا تبدیل شود. بخصوص برداشت مو، به دلیل کوچک و حساس بودن فولیکولها، مستلزم یک کار حرفهای ویژه است. همچنین کاشت مو نیز کار دشواری است زیرا قرار دادن مو در زاویه، محل، و عمق مناسب باید با دقت زیادی انجام شود تا جهت مو کاملا طبیعی باشد.
پارامترهای اصلی برای موفقیتآمیز بودن درمان
پارامترهای اصلی برای داشتن یک درمان موفق عبارتند از:
- استفاده از ابزارهای کوچک به دلیل کوچک بودن ناحیه عمل، برای مراقبت از پوست دربرابر زخمهای احتمالی.
- انتخاب فولیکولهای مناسب از ناحیه دهنده پوست سر.
- برنامهریزی دقیق که برای هر فرد متفاوت است و به جنس و خصوصیات و ترکیب چهره او بستگی دارد.
- قرار دادن فولیکولهای مو در پوست به صورت زاویهدار و کج تا نتیجه کار طبیعی به نظر برسد.
چند جلسه برای کاشت ابرو لازم است و هر جلسه چند ساعت است؟
بعد از کاشت ابرو بلافاصله میتوانید به خانه برگردید. بعد از عمل ممکن است ناراحتی بسیار کمی همراه با تورم جزئی داشته باشید. پس ازگذشت چند روز این علائم از بین میروند و میتوانید فعالیتهای روزانه خود را از سر بگیرید.
نتیجه
نتیجه عمل دائمی و کاملا طبیعی است و بلافاصله بعد از پیوند نمایان است، اما نتیجه اصلی 3 تا 6 ماه بعد از پیوند احساس میشود و موهای جدید به تدریج ویژگیهای موهای اصلی شما را بدست خواهند آورد.
قیمت
هزینه کاشت ابرو با توجه به نیاز هر فرد تعیین میشود و به تعداد فولیکولهای موردنیاز و اندازه ناحیه کاشت بستگی دارد.
چگونه میتوان با روشهای طبیعی از ریزش ابرو جلوگیری کرد؟
درمانهای طبیعی بسیار زیادی وجود دارد که میتوانید از آنها برای بازسازی و برگرداندن ابروهایتان به شکل طبیعی خود در خانه استفاده کنید. در ادامه به بررسی چند مورد از موثرترین درمانهای طبیعی میپردازیم:
روغن کرچک
روغن کرچک از زمانهای قدیم به دلیل تاثیر مطلوب آن بر رشد و ضاخمت مو شناخته شده است. این تاثیر به این دلیل است که روغن کرچک از طریق تغذیه فولیکولهای مو از درون باعث تقویت آن میشود.
روش استفاده
- روغن کرچک را بوسیله یک گوش پاککن به ابروهای خود بمالید.
- ابروهایتان را به مدت دو دقیقه با روغن کرچک ماساژ دهید.
- نیم ساعت صبر کنید و سپس با آب ولرم بشویید.
روغن زیتون
در روغن زیتون دو ماده مغذی وجود دارد که برای درمان ریزش ابرو بسیار مفید است. ماده مغذی اول اولئیک اسید است که به حفظ رطوبت ریشه مو کمک میکند. دومین ماده ویتامین E است که با بهبود گردش خون باعث افزایش رشد مو میشود.
روش استفاده
- نصف قاشق چایخوری روغن زیتون را به مدت چند ثانیه در مایکروویو گرم کنید.
- جند دقیقه ابروهایتان را با روغن زیتون گرم شده ماساژ دهید.
- بعد از 30 دقیقه ابروهایتان را بشویید.
آلوئهورا
ژل آلوئهورا به طور مستقیم از برگ آن استخراج میشود و دارای خاصیت مرطوب کنندگی قوی است که میتواند فولیکولهای مو را تحریک کرده و رشد ابروها را افزایش دهد.
روش استفاده
- ژل درون یک برگ آلوئهورا راتخلیه یا از ژل طبیعی موجود در داروخانهها استفاده کنید.
- ابروهایتان را به مدت چند دقیقه با ژل آلوئهورا ماساژ دهید.
- بعد از 30 دقیقه با آب ولرم بشویید.
دانه شنبلیله
دانه شنبلیله سرشار از پروتئین، ویتامین B3، و لسیتین است که میتواند جلوی ریزش ابرو را گرفته و باعث افزایش رشد مو شود.
روش استفده
- یک قاشق چایخوری از دانه شنبلیله را به مدت یک شب در آب خیس کنید.
- آن را بکوبید تا حالت خمیری به خود بگیرد.
- نصف قاشق چایخوری روغن نارگیل را به این خمیراضافه کنید.
- این مخلوط را روی ابروهایتان گذاشته و اجازه بدهید یک شب بماند.
- صبح روز بعد خمیر را با آب بشویید.
شیر
شیر به عنوان یک نرمکننده طبیعی عمل میکند و به دلیل پروتئین سرشاری که دارد برای رشد مو بسیار مفید است.
روش استفاده
- مقداری از شیر را بوسیله یک گوشپاککن به ابروهای خود بمالید.
- اجازه دهید تا شیر خشک شود.
- بعد از 20 دقیقه آن را بشویید.
- این کار را دو بار در روز انجام دهید.
آب پیاز
این درمان خانگی ممکن است کمی بدبو باشد اما نتایج آن بسیار باارزش است. پیاز سرشار از سولفور و فلاونول است که برای درمان ریزش مو بسیار مفید است و میتواند به رشد مجدد ابروهایتان کمک کند.
روش استفاده
- پیاز را رنده و آب آن را جدا کنید.
- به مدت 5 دقیقه ابروهایتان را با آب پیاز ماساژ دهید.
- صبر کنید تا آب پیاز روی ابروهایتان خشک شود.
- سپس آن را با آب بشویید.
- این کار را دو بار در روز انجام دهید.
زرده تخم مرغ
همه ما میدانیم که تخم مرغ به طور عمیقی بر روی مو تاثیر میگذارد. بنابراین جای تعجب نیست اگر در درمان ریزش ابرو نیز کاربرد داشته باشد. تخم مرغ به دلیل داشتن پروتئین، ویتامین D، و سولفور ( که مواد موردنیاز مو هستند) بسیار برای مو مفید است.
روش استفاده
- زرده تخم مرغ را از سفیده آن جدا کنید.
- آنقدر هم بزنید تا حالت کرم به خود بگیرد.
- سپس آن را بوسیله یک گوش پاککن به ابروهای خود بمالید و اجازه دهید 20 دقیقه در همان حالت بماند.
- سپس ابروهایتان را با آب سرد بشویید.
- این کار را دو بار در هفته تکرار کنید.