اگر شما نیز نگران ریزش موی خود هستید، شاید وقت آن رسیده باشد که به کاشت مو فکر کنید. کاشت مو فرآیندی است که توسط جراحان مجرب انجام شده و در طی آن از موهای سالم فرد در مناطقی از سر که موها ریخته است استفاده میشود. نتیجه این درمان به نحوه جابجا کردن فولیکولهای مو بستگی دارد،حتی اگر از یک مقدار یکسانی موی استخراج شده استفاده شود.
برای انجام کاشت مو باید چه ساله باشم؟
پزشکان توصیه میکنند کاندیداهای کاشت مو حداقل 21 سال سن داشته باشند. از لحاظ علم پزشکی، کاشت مو را میتوان در هر سنی انجام داد، ولی تعیین سن 21 سال بعنوان حداقل سن برای پزشکان دلایلی دارد. انجام عمل کاشت مو پیش از سن 21 سال هیچ خطری ندارد و تنها برای راحتی بیمار این سن در نظر گرفته شده است.
اکثر مردانی که در سنین پایین دچار ریزش مو میشود موی خود را با سرعت زیاد در 20 و اوایل 30 سالگی از دست خواهند داد. اگر در اوایل 20 سالگی کاشت مو انجام دهید، 7 الی 10 سال بعد به کاشت موی مجدد نیاز خواهید داشت که موهایی که بعد از کاشت ریخته را جایگزین کنید. موی کاشته شده هیچ وقت نخواهد ریخت ولی موهای قبلی میریزند و در نتیجه روی سرتان تکههایی از موهای کاشته شده و ریخته دیده خواهد شد. به همین دلیل پزشکان توصیه میکنند که صبر کنید تا زمانی که ریزش مو به اندازه کافی پیشرفت کرده باشد و سپس جراحی را انجام دهید.
اگر ریزش موی شما شدید است و اعتماد به نفس خود را در اوایل بیست سالگی از دست دادهاید، انجام کاشت مو بلامانع است. شاید بعضی از جراحان داروهایی را نظیر فیناستراید یا ماینوکسیدیل را برایتان تجویز کنند تا به کاهش سرعت ریزش موهای باقیمانده کمک کرده و دوام نتایج عمل را تا جای ممکن افزایش دهد.
جلسه مشاوره
در طی جلسه مشاوره، جراح از یک ابزار کوچک به نام دانسیتومتر استفاده خواهد کرد تا تراکم فولیکولهای موی شما را تعیین نماید. جراح بهترین ناحیه را برای برداشت مو و تعداد دقیق فولیکولهای مورد نیاز را برای رسیدن به ظاهر دلخواهتان و حصول موهایی پرپشت و طبیعی تعیین خواهد کرد.
چندین مطالعه بر ریزش مو نشان داده است که ریزش موی آندروژنتیک از طریق وراثت منتقل شده و دلیل آن فعالیت چندین ژن در ژنوم انسان است. علاوه بر این عوامل هورمونی و محیطی نیز در تعیین زمان شروع ریزش و اوج ریزش موها نقش دارند.
ثابت شده است که فولیکولهای مو میتوانند تحت تأثیر دی هیدروتستوسترون قرار گیرد، یکی از مشتقات فعال تستسرون که توسط آنزیمی موسوم به آنزیم 5 آلفا ردوکتاز تولید میشود و با غلظت زیادی در پوست کف سر وجود دارد. دی هیدروتستوسترون باعث نازک شدن و تضعیف فولیکولهای مو شده و در نهایت باعث ریزش موی زودهنگام خواهد شد. در جلسه مشاوره جراح دلیل ریزش موهایتان را تعیین میکند تا از عدم ریزش موهای کاشته شده بعد از جراحی اطمینان یابد.
کاشت مو چگونه انجام میشود؟
کاشت موی FUE (استخراج واحد فولیکولی)
در کاشت مو به روش FUE موها از ناحیه اهدا کننده استخراج شده و در نواحی کچل شده سر کاشته خواهند شد. موها معمولاً از پشت و اطراف سر گرفته میشود زیرا موهای این نواحی به طور ژنتیکی در برابر ریزش مقاوم بوده و هیچگاه بعد از درمان نخواهند ریخت. دلیل ریزش مو هورمونهای آندروژنیک است که فولیکولهای مو را بیش از حد تحریک میکنند. موهای پشت و اطراف سر گیرندههای آندروژن ندارند و به همین دلیل به ندرت خواهند ریخت حتی در سنین پیری. وقتی این موها در ناحیه بالای سر کاشته میشوند، دیگر تحت تأثیر هورمونهای آندروژنیک قرار نمیگیرد و در نتیجه بعد از کاشته شدن، موها نخواهند ریخت.
این تکنیک، که تحت عنوان FUE یا استخراج واحد فولیکولی مو نیز شناخته میشود برای کاشت موی ریش، مژه، موی قفسه سینه، ابرو و سایر نواحی که دچار ریزش مو میشوند کاربرد دارد. جراحان این توانایی را نیز دارند که مو را از سایر نقاط بدن برداشته و آن فولیکولها را بر روی صورت بکارند تا موی ریش پرپشت داشته باشید. حتی میتوان موها را از ناحیه قفسه سینه برداشت و روی سر کاشت، این روش برای کسانی که به اندازه کافی در اطراف یا پشت سر خود مو ندارند به کار میرود. در روش FUE احتمال موفقیت جراحی تنها به مهارت و اعتماد به نفس جراح بستگی دارد.
روش FUT یا پیوند واحد فولیکولی
اگر یک جراح معتقد باشد که روش FUT بهترین نتیجه را خواهد داد، ممکن است این روش را انتخاب کند. FUT یک تکنیک سنتی کاشت مو است که در آن جراح یک نوار باریک از بافت پشت سر را برداشت کرده و موها را زیر میکروسکوپ از پوست جدا میکند تا روی سر کاشته شود. اغلب زنان از روش FUT استفاده میکنند زیرا این روش نسبت به روشهای دیگر کوتاهتر است و زخم نواری پشت سر نیز زیر موهای بلندشان پنهان خواهد ماند. هر دو تکنیک مزایا و معایب خود را دارند.
به چند گرافت مو نیاز خواهم داشت؟
هر مرد به طور متوسط نیاز به 2000 تا 3000 گرافت دارد، در حالی که هر زن به طور متوسط نیاز به 300 تا 500 گرافت دارد. هر گرافت شامل یک تار مو است. هر فرد به طور متوسط با 20000 موی سر به دنیا می آید و بیشتر بیماران دارای تعداد کافی مو هستند که این تعداد گرافت را تامین کند. اهمیت این مسئله زمانی روشن می شود که بدانیم تعداد گرافت ها به طور مستقیم با مدت زمان و هزینه عمل مرتبط است. برای پوشاندن نقاطی که به اندازه یک سکه ریخته شده است، حدوداً چند صد گرافت کافی است، اما برای پوشش مناطق بزرگتری که مساحتی به اندازه یک دست باز ریخته شده است، نیاز به چند هزار گرافت است. تنها راه برآورد دقیق تعداد فولیکول های مو برای رسیدن به اهداف مورد نظر، ملاقات با متخصص کاشت مو و مشاوره حضوری با او است.
آیا زنان نیز میتوانند کاشت مو انجام دهند؟
بله، کاشت موی زنان نیز به تناوب انجام میشود. در حقیقت طاسی با الگوی زنانه و ریزش مو در زنان نزدیک به بیست میلیون زن را تنها در ایالات متحده تحت تأثیر قرار داده است. ریزش موی زنان میتواند ناشی از استرس و بسیاری عوامل دیگر باشد. معمولاً زنان در پشت سرحد موی سر و پیشانی دچار طاسی میشوند و الگوی طاسی زنان با مردان متفاوت است. با این وجود ریزش مو در زنان اضطراب زیادی را به زنان وارد خواهد کرد.
فرآیند کاشت موی زنان هیچ فرقی با مردان ندارد و بسیاری از بیماران این مرکز را نیز تشکیل میدهند. جراح موهایتان را تراشیده و فولیکولهای مو را از نواحی محدودی در پشت سر برمیدارد که زیر موهای بلندتان به خوبی پنهان خواهد ماند.
آیا جراحی کاشت مو دردناک است؟
کاشت مو برای اکثر بیماران تجربه دردناکی نیست. معمولاً برای بیماران از بیحسی موضعی و سایر داروها استفاده میشود تا ناراحتی جراحی را از بین ببرد. شدت درد در حین عمل و پس از آن در هر بیمار متغیر است. ممکن است برایتان داروهایی تجویز شود که در طول دوره ریکاوری مصرف کنید، زیرا پوست سر ممکن است بعد از جراحی حساس باشد. بسیاری از بیماران هیچ نیازی به استفاده از داروهای مسکّن را برای تسکین درد پس از کاشت مو گزارش نکردهاند.
کاشت مو چقدر موفقیت آمیز است؟
مهمترین بخش از یک عمل موفقیت آمیز کاشت مو، شخص جراح است. اگر کسی را در اطرافیان خود میشناسید که بعد از کاشت مو، موهایشان ظاهر طبیعی ندارد یا ریخته است، به احتمال زیاد به یک جراح نابلد مراجعه کردهاند. در هنگام کاشت فولیکول مو باید آنها را دقیقاً در مسیرهای تغذیه کننده پوست قرار داد تا بعد از جراحی نمیرند. قرار دادن موها در جای درست بگونهای که هم با سرحد موی سر و پیشانی منطبق باشد و هم در آینده نریزد یک مهارت دشوار است که به سالها تمرین نیاز دارد.
ریکاوری بعد از کاشت مو چه مدت طول میکشد؟
اکثر بیماران میتوانند دو الی پنج روز بعد از جراحی به کار خود بازگردند. کاشت مو دوره ریکاوری کوتاه مدتی نسبت به سایر جراحیهای زیبایی دارد. البته باید پس از عمل به خود استراحت بدهید و از انجام فعالیتهای ورزشی شدید خودداری کنید زیرا بدن به این استراحت برای ریکاوری خود نیاز دارد. فرآیند ریکاوری خیلی دردناک نیست، با این حال پزشک برایتان داروی مسکّن تجویز خواهد کرد تا در صورت وجود هرگونه ناراحتی مصرف کنید، زیرا در بعضی موارد پوست سر حساس میشود.
در دوره پس از عمل، باید نسبت به دوره ریکاوری خود هشیارانه رفتار کنید. جراح آنچه که باید بعد از جراحی انجام دهید و چگونه یک ریکاوری موفقیت آمیز داشته باشید را برایتان توضیح خواهید داد. پس از جراحی چند نوبت مراجعه مجدد خواهید داشت تا پزشک از عدم وجود هیچگونه عوارض و رشد سالم موها اطمینان حاصل کند. ممکن است هم در ناحیه اهدا کننده و هم در ناحیه دریافت کننده مو، مقداری پوسته سخت تشکیل شود. این پوستههای سخت معمولاً یک هفته بعد از جراحی از بین خواهند رفت. در مواردی که از بیحسی موضعی استفاده میشوند، اندکی تورم دور از انتظار نیست ولی معمولاً تا 72 ساعت بعد از جراحی فروکش میکند.
چه زمانی میتوانم نتایج کاشت مو را ببینم؟
نتایج 60 روز پس از جراحی قابل مشاهده خواهد بود. حدود 14 الی 21 روز پس از جراحی، موهای کاشته شده شروع به ریختن خواهند کرد، مضطرب نشوید، این فرآیند کاملاً نرمال است. ریشه موها همچنان زیر پوست هستند و موهای جدید و قویتری در ماههای آینده رشد خواهند کرد. حدود شش ماه پس از جراحی، نزدیک به 50 درصد فولیکولها موهای جدید خواهند داد. باقیمانده فولیکولها نیز نزدیک به یک سال طول میکشد تا شروع به رشد موها کنند.
در دوره پس از جراحی، باید پوست کف سر را با آب نمک بشویید و مکملهای تغذیهای مصرف کنید تا بدن از لحاظ عناصر ضروری برای رشد موهای سالم و قوی تأمین باشد.
عوارض
کاشت مو یک جراخی نسبتاً بیخطر است و عوارض بسیار کمی دارد. این جراحی از نوع جراحی زیبایی است و عوارض آن ممکن است از نظر جنبههای اجتماعی و روانی بر بیمار تأثیر بگذارد. هر جراح کاشت مو باید نسبت به عوارض محتمل و تکنیکهای پیشگیرانه و تکنیکهای مدیریت عوارض جراحی آگاه باشد. اکثر عوارض این جراحی قابل پیشگیری هستند و میتوان با تکنیک مناسب جراحی و مراقبت دقیق از زخمها آن را به حداقل رساند. مشاوره با بیمار پیش از جراحی به برنامهریزی صحیح کمک کرده و از نارضایتی بیمار نیز جلوگیری خواهد کرد. برای هر بیمار باید به صورت انفرادی برنامه نوشته شده و عمل انجام شود تا هیچ عوارض و مشکلاتی برای بیمار بوجود نیاید.
هزینه کاشت مو
هزینه کاشت مو به چندین عامل بستگی دارد:
• آیا میخواهید از استخراج واحد فولیکولی (استخراج تکی هر فولیکول مو) بهره ببرید یا از روش نواری؟ (بریدن یک نوار از پوست و موی سر و جدا کردن مو پیش از جراحی)
• تعداد گرافتهای مورد نیاز
• طول مدت جراحی
سوالات متداول
مزایای روش اف یو ای چیست؟
استخراج واحد فولیکولی مدرنترین تکنیک مورد استفاده برای کاشت فولیکولهای مو است. اف یو ای را میتوان به صورت دستی و یا با استفاده از رباتها انجام داد مثل نئوگرافت. مسئله بسیار مهم این است که پیش از تصمیمگیری برای کاشت مو تمام گزینههای پیش روی خود را بررسی کنید. در ادامه 10 دلیل برای برتری اف یو ای نسبت به سایر گزینهها برای درمان طاسی با الگوی مردانه توضیح داده شده است.
• ریکاوری سریعتر نسبت به اف یو تی و برداشت نواری
• عدم نیاز به زدن بخیه پس از جراحی
• بدون احساس درد مخصوصاً در صورت جراحی بدون دخالت دست
• عدم باقی ماندن اسکار پس از جراحی
• طبیعیترین و خالصترین نتایج
• کم تهاجمیترین گزینه موجود برای کاشت مو
ریزش مو بعد از کاشت طبیعی است؟
مو کاشته شده هرگز نخواهد ریخت، ولی باز هم امکان ریزش موهای اصلی سر وجود دارد. ناحیهای از پوست سر که از طاسی رنج میبرد دارای فولیکولهایی است که از لحاظ ژنتیکی دارای چرخه عمر کوتاه هستند (طاسی آندروژنتیک).
نازک شدن فولیکولها اصلیترین خصیصه الگوی ریزش مو است. تغییر شکل موهای ضخیم (موهای ترمینال) به موهای نازک شروع پروسه طاسی است. نازک شدن فولیکول باعث کاهش مرحله آناژن میشود، مرحلهای که در آن مو جوانه زده و از پوست بیرون میزند. در شرایط طبیعی مرحله آناژن مو بین 2 الی 8 سال طول میکشد، ولی در بیماران مبتلا به طاسی آندروژنتیک عمر این دوره 1 ماه یا کمتر است.
در جراحی کاشت مو واحدهای فولیکولی از پشت سر برداشته شده و در نواحی مبتلا به طاسی کاشته میشود. فولیکولهایی که از این ناحیه از سر برداشته میشود گیرنده هورمونی ندارند تا در آن دی هیدروتستسترون بتواند اتفاق بیافتد، بنابراین به محض کاشته شدن چرخه رشد خود را به طور طبیعی ادامه میدهد.
مدت کوتاهی بعد از کاشت مو به روش اف یو ای یا اف یو تی، موی کاشته شده و/ یا موی مجاور آن ممکن است بریزد. به این وضعیت ریزش موی افلوویوم یا شوک ریزش مو میگویند و معمولاً بین 2 الی 6 هفته بعد از جراحی رخ میدهد. خوشبختانه این نوع ریزش مو موقتی بوده و معمولاً به علت آسیب به پوست سر حین جراحی رخ میدهد.
اگر بخواهیم از لحاظ آماری بررسی کنیم، میتوان گفت که شوک ریزش مو تقریباً 70 درصد سطح مویرگی را تحت تأثیر قرار خواهد داد. این شرایط کاملاً طبیعی بوده و در 98 درصد از موارد کاشت مو رخ خواهد داد. شوک ریزش مو تنها باعث ریختن موهای تضعیف شدهای میشود که به خاطر کاشت آسیب دیدهاند. ولی مشکلی برای ریشه موها پیش نمیآید و بنابراین در عرض چند هفته موی قویتر و سالمتری رشد خواهد کرد. باید تأکید کنیم که ریزش موی پس از کاشت تأثیری بر نتیجه نهایی کاشت نخواهد گذاشت و معمولاً در صورتی که کاشت مو به طور صحیح انجام شده باشد نتیجه فوقالعاده خواهد بود.
آیا سیگار کشیدن روی نتیجه کاشت مو اثر دارد؟
بله، سیگار کشیدن بر نتیجه جراحی کاشت مو تأثیر خواهد گذاشت. افراد سیگاری جریان خون پایینی دارند که باعث کاهش طول عمر گرافت مو خواهد شد.
آیا پی آر پی بعد از کاشت مو اثر بخش است؟
پلاسمای غنی از پلاکت، که به آن پی آر پی نیز میگویند یکی از درمانها برای رشد طبیعی مو است که از خون شخص گرفته شده و پلاسمای آن به پوست کف سر تزریق خواهد شد. پی آر پی مزایای بسیار زیادی دارد زیرا خونرسانی به فولیکولها را افزایش میدهد و میتواند به رشد ضخیمتر و پرپشتتر موها کمک کند. بسیاری از مردم باور دارند که درمان پی آر پی میتواند باعث تحریک رشد طبیعی مو بدون انجام جراحی شود ولی متأسفانه موردی تاکنون گزارش نشده است. بسیاری از جراحان کاشت مو بعد از گذشت سه الی شش ماه از جراحی کاشت مو، با تزریق پی آر پی به رشد فزاینده موهای بیماران کمک میکنند ولی این روش نمیتواند جایگزین استخراج فولیکولی مو شود.
آیا کاشت مو باعث ایجاد اسکار میشود؟
بله، کاشت و ترمیم مو باعث اسکار خواهد شد ولی این جای اسکار معمولاً قابل مشاهده نیست. وقتی که پوست سوراخ میشود، با فرآیندی موسوم به فیبروز بهبود مییابد. فیبروز یا جای زخم راه طبیعی پوست برای بهبودی است. به لطف مهارت پزشک، جای زخم در نواحی کاشت مو بقدری کوچک است که عملاً با چشم قابل تشخیص نخواهد بود. اسکار در ناحیه “اهدا کننده” نیز با موهای دیگر پوشانده شده و ظاهری کاملاً یکدست و طبیعی دارد. در اکثر موارد، تکنولوژیهای مورد استفاده در کلینیکهای روز دنیا باعث میشوند اسکار عملاً غیر قابل تشخیص باشد مگر وقتی که موی سرتان را بتراشید.
کاشت مو با روش نئوگرافت چیست؟
نئوگرافت یک دستگاه خودکار است که کاشت فولیکولها را در روش کاشت مو با استخراج واحد فولیکولی تسهیل کرده و به پزشک کمک میکند. کاربرد سیستم نئوگرافت بسیار متداول است زیرا مزایای زیادی را، بخصوص برای جراح، به ارمغان میآورد. این سیستم یک ابزار خودکار است که فولیکولهای مو را از پوست سر خارج میکند. بدلیل استفاده نئوگرافت از سیستم کامپیوتری برای استخراج دقیق گرافتها، حس کشیده شدن موها و پیچاندن موها که معمولاً در روش دستی اف یو ای رخ میدهد وجود نخواهد داشت.
کاشت مو با کمک ربات ARTAS چیست؟
ربات ARTAS یکی دیگر از جدیدترین سیستمهای کاشت و ترمیم مو بدون دخالت دست است. این ربات از سیستم کامپیوتری برای بصریسازی و نقشه برداری از پوست کف سر و فولیکولهای مو استفاده میکند. سیستم ARTAS گرافتها را مطابق خصوصیات فولیکولهای مو، یک به یک جدا میکند و در ناحیه دریافت کننده میکارد. سیستم ARTAS صد در صد بدون دخالت دست انجام میشود و تنها روش کاشت موی تماماً رباتیک دنیاست. با این وجود مطالعات متعددی نشان دادهاند که یک جراح کاشت موی مجرب و ماهر میتواند به نتایجی مشابه یا حتی بهتر از ARTAS و نئوگرافت دست یابد.