کاشت مو به روش fut (اف یو تی) چه مزایا و معایبی دارد؟
کاشت مو به روش fut (اف یو تی) چه مزایا و معایبی دارد؟
FUT یا FUSS، یک روش کاشت موی بسیار پیچیده و حرفهای است که به جراح و تکنسینهایی نیاز دارد که دورههای جراحی گستردهای را دیده باشند. این کار به تخصص کافی برای برداشتن نوار پوستی روی سر، بدون آنکه فولیکولهای موجود در لبههای زخم و بستن زخم به صورتی که کمترین جای زخم از آن باقی بماند، نیاز دارد. در این تکنیک، بهترین پیوندها انجام میشود و این در حالی ست که کمترین اسکار و جای زخم روی سر باقی میماند.
برای مردان و زنانی که به فکر انجام کاشت مو به روش جراحی هستند، روش کاشت موی FUT (پیوند واحد فولیکولی) راهحلی بیخطر و مؤثر برای مشکل ریزش مو میباشد. کاشت موی FUT، یک روش غیرتهاجمی و سرپایی میباشد که تحت بیحسی موضعی انجام میگیرد که میتواند در نواحی کمپشت شده یا ریخته مانند فرق سر، خط موی جلوی سر و شقیقهها، موهای شما را به طور طبیعی بازسازی یا به طور دائمی ترمیم کند. کاشت موی FUT واقعاً بدون درد بوده و معمولاً در یک روز انجام میشود.
مزایای روش FUSS عبارتاند از:
- در این روش قویترین و دائمیترین موهای پیوندی از ناحیهی اهداکننده گرفته میشود.
- در مقایسه یا روش FUE ، این روش موی بیشتری را در هر بار پیوند میزند.
- میزان تبادل فولیکول (موهای هدررفته) شاید خیلی کمتر از روش FUE باشد.
- این روش برای انواع موهایی که کار با آنها دشوار است، مانند موهای فر آفریقایی، موهای بسیار ضخیم یا موهای بسیار نازک مؤثرتر است.
- در این روش، قسمت باقیماندهی ناحیهی اهداکننده، برای جلسات آینده دستنخورده میماند و درنتیجه در مقایسه با FUE، موی خیلی بیشتری را در طی چند جلسه فراهم میکند.
- جای زخم و برش ایجادشده در پرپشتترین بخش از ناحیهی اهداکننده باقی میماند و بنابراین بهخوبی پوشانده میشود.
- این روش را میتوان بدون شیو کردن (تراشیدن) ناحیهی اهداکننده انجام داد.
- در این روش، زخم بازی برجا نمیماند و بنابراین خیلی سریع بهبود مییابد.
روش کار کاشت موی واحد فولیکولی (FUT)
کاشت موی واحد فولیکولی (FUT)، یک روش جراحی کاشت مو میباشد که در آن یک نوار مو از ناحیهی پشت و کنارههای سر، جایی که مو کمترین مقاومت را در برابر ریزش دارد، برداشته میشود و سپس در نواحی که ریزش مو یا کچلی رخ داده است قرار میگیرد. بعد از برداشتن مو از سر، آن را در زیر میکروسکوپ به واحدهای پیوندی فولیکولی تقسیم میکنند که معمولاً یک تا سه فولیکول پیوندی میشوند. سپس این فولیکولهای پیوندی، از طریق برشهای بسیار ریزی بهجاهایی که نیاز است خط موی طبیعی و تراکم مو در نواحی بیمو شده بازیابی شود، کاشته میشوند.
مقدار و حالت قرارگیری فولیکولهای پیوندی، کیفیت و زیبایی کلی یک کاشت مو را تعیین میکند. ریزش موی هر کس با دیگری متفاوت است. سابقهی ریزش موی بیمار و احتمال ریزش موی وی در آینده نیز تعیینکنندهی کاری ست که جراح باید انجام دهد تا به هدف کلی ترمیم مو دست یابد. ازآنجاییکه نحوهی کار کاشت مو به روش FUT مشابه روند رشد طبیعی مو میباشد، نتایج حاصل از این روش کاملاً طبیعی میباشد و با چشم عادی و غیرمسلح قابل تشخیص نخواهد بود.
ناحیه اهدا کننده
روش FUT، یک روش با کمترین حالت تهاجمی است و دورهی نقاهت بسیار کوتاهی دارد که معمولاً ۲۴ الی ۳۶ ساعت طول میکشد.
کاشت مو، در ماهیت خود به معنای انتقال دادن مو از یک ناحیهی پوست سر است که در معرض کچلی نباشد و کاشتن آن در جای دیگری از پوست سر که ریزش مو در آنجا رخ داده است. در مورد کاشت مو به روش FUT، یک نوار باریکی از موی اهدایی از قسمت پشت سر برداشته میشود. بیش از ۹۰% از کل موارد ریزش مو در مردان، به عوامل ژنتیکی مربوط میشوند. این موهای پیوند داده شده به لحاظ ژنتیکی در معرض ریزش نیستند و ازاینرو، نتیجهی عمل کاشت مو مؤثر و دائمی خواهد بود.
در مورد دوره بهبودی و نقاهت، خط برش و زخم ایجادشده در ناحیهی اهدایی معمولاً آنقدر کوچک است که درواقع اصلاً قابلتشخیص نیست.
برنامهی زمانی دورهی بهبودی
در هنگام انتخاب روشی جراحی برای ترمیم موهای از دست رفته ممکن است سؤالات بسیاری در ذهنتان خطور کند. در اینجا به سؤالات بسیار زیادی که فرد ممکن است در مورد روند بهبودی بعد از این عمل داشته باشد پاسخ خواهیم داد (البته پزشکان با این روش، مدت زمان بهبودی را نسبت به مدت طولانی که شاید به یک سال نیز برسد، به حداقل رساندهاند). در اینجا برنامه زمانی بهبودی بعد از عمل کاشت مو را برای شما توصیف میکنیم:
روز اول
چه انتظاری باید داشت؟
برای افرادی که عمل کاشت موی FUT انجام دادهاند، انتظار میرود که ناحیهی دریافت کننده کمی کبود شود، در حالی که ناحیهی اهدا کننده با بخیه بسته شده است. این ناحیه با استفاده از باند پوشیده میشود. بسته به توصیههای پزشک، این باند را میتوان روز بعد و در معاینهای که بعد از عمل انجام میگیرد برداشت. نواحی اهدا کننده و دریافت کننده ممکن است کمی سوزش داشته باشند و به خاطر ورم و بخیهها، کمی انقباض و سفتی احساس میشود.
اگر تحت عمل کاشت مو به روش FUE قرار گرفتهاید، احتمال اینکه که قسمت پشت و کنارههای سرتان را بتراشند زیاد است. برشهای ریزی که در ناحیهی اهداکننده ایجاد شدهاند، خیلی سریع و در طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت برطرف خواهند شد. در نتیجه میتوان گفت که مدت زمان بهبودی بعد از این روش خیلی سریعتر از روش FUT میباشد.
چه کارهایی باید انجام داد؟
در طی مرحلهی بعد از عمل، تمام چیزی که لازم است انجام دهید استراحت کردن است. برای تسکین درد، میتوانید داروهای مسکنی را که پزشک تجویز کرده است مصرف کنید. توصیه میشود که در اولین شب بعد از این عمل، به محل اهداکننده و دریافت کننده دست نزنید یا آب نرسانید زیرا این نواحی ممکن است بسیار حساس شده باشند. به پهلو بخوابید در حالیکه ۲ یا ۳ بالشت در زیر سر قرار دادهاید، این کار به کاهش ورم کمک میکند. در حینی که روند بهبودیتان پیشرفت میکند، همیشه به خاطر داشته باشید که دستورالعملهای مراقبتی را که پزشک به شما توصیه کرده است مو به مو دنبال کنید.
روز دوم تا چهارم
چه انتظاری باید داشت
در ناحیه دریافت کننده، کمی پوسته مشاهده خواهید کرد، البته این پوستهها حدوداً تا روز چهارم به لکههایی صورتی رنگ تبدیل میشوند. در این زمان، دیگر درد کاهش یافته است. اگرچه حدوداً در روزهای دوم تا سوم، ورمهایی در قسمت پیشانی با در اطراف چشمها شروع به ظاهر شدن میکنند و در روز چهارم به بیشترین حد خود خواهند رسید. راههایی برای به حداقل رساندن ورم وجود دارد، ازجمله استفاده از کمپرسهای سرد و گرم بر روی پیشانی.
چه کارهایی باید انجام داد؟
مراقب هر گونه درد و ورم باشید. در صورتی که درد به شدت زیاد شود یا ورم بدتر شود و یا در صورت مشاهدهی هر گونه ترشحی از هر کدام از نواحی تحت عمل، فوراً به پزشکتان اطلاع دهید. از دست زدن، خاراندن یا مالش نواحی پیوند دادهشده خودداری کنید زیرا موهای پیوندی هنوز در حال سفت و محکمتر شدن در محل جدیدشان هستند. برای جلوگیری از ورم زیاد، همچنان در زیر سرتان دو یا سه بالشت قرار دهید، زیرا ورم میتواند روند بهبودی را کندتر کند. مصرف داروهای استروئیدی نیز میتواند به کاهش ورم کمک کند و باید طبق دستور پزشک جراحتان آنها را مصرف کنید. شاید بتوانید جای این پیوندها را مخفی کنید و شاید هم نه و این به مقدار موهایی که از قبل داشتهاید بستگی دارد که میتوانید روی این موهای پیوندی جدید حالت دهید و آنها را بپوشانید. ممکن است نیاز باشد که برای چند روز از کارتان مرخصی بگیرید. اگر شغلتان ایجاب میکند که گفتگوها و جلسات رو در رو با دیگران داشته باشید یا شغلی با فعالیت بسیار شدید دارید، میتوانید از جراحتان یک گواهی پزشکی بگیرید.
روز پنجم تا هفتم
چه انتظاری باید داشت؟
تا این موقع، موهای پیوندی در محل کاشته شدهشان وفق داده میشوند و دیگر از جای خود رانده و کنده نخواهند شد. در ناحیهی اهداکننده، بخیهها هنوز وجود دارند. سفتی پوست سردر اینجا باید از بین رفته باشد؛ اگرچه پوستههای زخم ممکن است هنوز وجود داشته باشند. همچنین ممکن است کمی احساس خارش کنید اما این خارش به طور عادی نشانهای از روند بهبودی است.
در روش FUT، نواحی اهداکننده معمولاً در این روزها میبایست بهخوبی بهبود یافته باشند. ظاهر این ناحیه دیگر شبیه نواحی مشخص کاشته شده نخواهد بود. برخی بیماران بعد از اولین هفته به سر کار خود بازمیگردند. همچنین در این زمان میتوان فعالیتهای فیزیکی را از سر گرفت.
چه کارهایی باید انجام داد؟
در روز پنجم بعد از عمل کاشت مو، میتوانید موهایتان را به طور عادی بشویید. برای نرم کردن پوستههای روی سر میتوانید کمی دیرتر شامپو را از روی موهایتان بشویید. با این کار، شستن و پاک کردن پوستههای روی سر آسانتر خواهد شد. هرگز وسوسه نشوید که پوست سرتان را بخارانید زیرا ممکن است با این کار موهای پیوندی از جایشان خارج شوند.
اگرچه تا این موقع، انجام فعالیتهای فیزیکی دیگر بیخطر شده است، اما بهتر است از انجام کارهایی که فشار زیادی به نواحی اهداکننده وارد میکنند اجتناب کرد. حداقل تا ۴ هفته، از خم شدن یا بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید. اگرچه برخی پزشکان به بیماران خود اجازه میدهند تا از روز سوم از کلاههای گشاد استفاده کنند، هنگامی که به شما پیشنهاد میکنند که میتوانید از کلاه استفاده کنید، باید قبل از انجام این کار حتماً با پزشکتان در میان بگذارید. این کار به شما کمک خواهد کرد تا احساس بهتری در اجتماع داشته باشید، خصوصاً اینکه حالا میتوانند در فعالیتهای بیشتری شرکت داشته باشید.
روز دهم
چه انتظاری باید داشت؟
در این مدت، هر گونه پوسته یا پوستهی زخمی از بین رفته است و موهای کاشته شده تا حدی بلند شدهاند و شبیه به مدل موی خیلی کوتاه شده هستند. بیماران بعد از انجام روش FUT میتوانند انتظار داشته باشند که در این زمان، بخیههایشان برداشته میشود. حال که زخمها کاملاً بسته شدهاند، کشیدن بخیههایی که پوست را کنار هم و بسته نگه داشتهاند، باعث میشود تا آن ناحیه بهبودی بهتری بیابد. هنگامیکه برای کشیدن این بخیهها به پزشکتان مراجعه میکنید، وی میتواند روند بهبودیتان را نیز ارزیابی کند.
چه کارهایی باید انجام داد؟
اگر هنوز مقدار پوستهی زخم باقیمانده است، سعی نکنید آن را به زور از روی سر پاک کنید. مراقبت موهایتان را به طور معمول ادامه دهید و پوستههای ریز خود از بین خواهند رفت، بدون آن که فشاری به پوست سر وارد کنید و به آن آسیب بزنید. حتی اگر مشکلی بعد از انجام روش FUT تان نداشته باشید، هنوز لازم است به پزشکتان مراجعه کنید تا مطمئن شوید که همه چیز رو به بهبودی است.
روز یازدهم تا هفتهی چهارم
چه انتظاری باید داشت؟
فولیکولهای مو به مرحلهی استراحت وارد خواهند شد. به این معنا که تارهای موهای پیوندی شروع به ریختن خواهند کرد. متوجه خواهید شد که تا آخر هفتهی سوم یا چهارم، بیشتر این تارها ریخته میشوند. در این مورد هیچ جای نگرانی نیست زیرا این یک پدیدهی طبیعی است که به آن "شوک ریزش " (shock loss) میگویند. مطمئن باشید که اینها موهای ریز واقعی که میبینید و بخش مهمی از روند کاشت مو میباشند نیستند، اینها در واقع ریشهی فولیکولهایی هستند که در زیر پوست جاسازی شده بودند و در مرحلهی سه ماههی بعد از عمل، موهای جدیدی را مجدداً درمیآورند.
بعضی بیماران ممکن است متوجه نواحی جوش مانند در قسمت کاشته شده یا در قسمت اهداکننده شوند. این قسمتها شبیه به جوشهای معمولی هستند که البته اینها به خاطر موردی بنام فولیکولیتیس است. فولیکولیتیس یک وضعیت پوستی رایج است که در آن فولیکولهای مو ملتهب میشوند. اگر متوجه این مشکل شدید، با کلینیک یا جراح خود تماس بگیرید تا آن را بررسی کنند.
چه کارهایی باید انجام داد؟
وقتی موها شروع به ریزش میکنند، اصلاً نترسید. مراقبتهای معمول برای موهایتان را ادامه دهید؛ بالاخره موهای جدیدتان رشد خواهند کرد. در صورتی که به خاطر بروز فولیکولیتیس، قسمتهای جوش مانندی ظاهر شود، بهترین کار آن است که از دست به آنها خودداری کنید. اگر بیش از ۲ جوش مشاهده کردید که دردناک یا ملتهب شده باشند و اگر بعد از محو شدن مجدد ظاهر شود، فوراً این مسئله را به پزشک و کلینیک گزارش دهید. این جوشها کلاً با استفاده از یک پماد کورتیزون و یا مصرف یک دورهی کوتاه آنتیبیوتیک، خیلی سریع از بین میروند.
ماههای دوم تا سوم
چه انتظاری باید داشت؟
در این زمان، مقدار قابل توجهی مو شروع به نشان دادن علائمی از رشد میکنند، اگرچه این مرحله ممکن است برای برخی بیماران کمی زودتر اتفاق بی افتد. این موها در ابتدا یک بافت نازک و کوچکی دارند و سرانجام بلندتر و ضخیمتر خواهند شد. در این حین، اسکار موجود در قسمت اهدا کننده در عمل FUT رشد کرده و کامل شده است و به سایز و شکل نهایی خود میرسد. این یک مرحلهی هیجان انگیز است، زیرا میتوانید اولین نشانههای رشد جدید موهای کاشته شدهتان را با چشم خود ببینید.
چه کارهایی باید انجام داد؟
اگرچه موها هنوز به ضخامت معمولشان نرسیدهاند اما میتوانید در این مرحله موهایتان را آراسته کنید.
ماههای چهارم تا ششم
چه انتظاری باید داشت؟
در پایان این دوره میتوانید انتظار داشته باشید که موها ضخیمتر و بلندتر شوند و تغییراتی در بافت آنها به وجود خواهد آمد. در این زمان دیگر گزینههای بیشتری برای مدل دادن آنها خواهید داشت. ناحیهی اهدا کننده نیز کاملاً بهبود یافته است.
چه کارهایی باید انجام داد؟
فرض میکنیم که دورهی بهبودیتان همانطور که انتظار میرفت سپری شده است، در این زمان دیگر میتوانید موهایتان را مدل بدهید و یا حتی رنگ کنید. پزشکتان تمایل دارد که شما را در این مرحله ببیند تا میزان رضایت و پیشرفتتان را ببیند و برای ۶ ماه بعد به شما نوبت میدهد. حتماً برای ارزیابی دقیق و برای عکسهای بعد از عمل که باید گرفته شوند، در این نوبت به پزشک مراجعه کنید. البته به یاد داشته باشید که تنها ۵۰ تا ۶۰ درصد از موها در این مرحله در آمده و رشد کردهاند و اساس نیمی از راه را طی کردهاند. توصیه میشود که هنگام بیرون رفتن از خانه کلاه بپوشید تا از پوست سرتان در مقابل آفتابسوختگی محافظت کند.
ماه هفتم تا یک سال اول
چه انتظاری باید داشت؟
حدود ۸۰ تا ۹۰% از موهای کاشته شدهی بیمار درآمده است. در مورد رشد موها، متوجه ی چیزهایی خواهید شد. همچنین متوجه تغییرات چشمگیری در بافت موها میشود، موهایتان در نهایت پرپشتتر و سالمتر به نظر میآیند.
چه کارهایی باید انجام داد؟
در این زمان باید برای بررسی و مشاورهای دیگر برای موهایتان به پزشک مراجعه کنید. پزشک تصاویری را در زوایای مختلف از شما خواهد گرفت تا روند پیشرفتتان را ثبت کند. تمام کاری که باید انجام دهید این است که از ظاهر جدیدتان لذت ببرید.
در ماههای دوازدهم تا هجدهم، تأثیر کامل عمل کاشت مویتان را، چه به روش FUT یا به روش FUE، بیشتر از قبل خواهید دید. باید بدانید که روند بهبودی هر بیمار با دیگری متفاوت است و دورهی عمل و بهبودیتان نیز با بیماری دیگر فرق خواهد داشت. به همین دلیل است که بر اهمیت چکابهای بعد از عمل تأکید داریم زیرا این کار به ما این امکان را میدهد تا رند بهبودتان را کنترل کنیم و نیز خود شما هم متوجه تغییرات بوجود آمده شوید.