سوالات متداول لیزر موهای زائد: از مراقبت تا نتیجه و هزینه
تراشیدن، وکس کردن، اپیلاسیون و بندانداختن… همگی در یک چیز مشترکاند: بله همگی خسته کننده و زمانبر هستند! فرد باید ساعات زیادی را به تمیز کردن موهای زائد در قسمتهای مختلف بدن اختصاص دهد. ولی یک راه سریعتر و عاقلانهتر نیز برای این کار وجود دارد. رفع موهای زائد بدن با کمک لیزر فرآیندی است که موهای صورت و بدن را کاملا حذف کرده و پوستی نرم و لطیف به جا میگذارد. برای فهمیدن اینکه آیا این روش همان روشی است که شما به دنبال آن هستید در اینجا به تعدادی از سوالاتی که به صورت رایج در این زمینه پرسیده میشوند به زبانی ساده پاسخ داده خواهد شد. با خواندن این مقاله متوجه خواهید شد که آیا رفع موهای زائد با لیزر برای شما مفید است یا خیر.
متخصصین کلینیک زیبایی رازی با سالها تجربه در زمینه لیزر موهای زائد آماده پاسخگویی به تمام سوالات شما عزیزان می باشند.
چه عواملی باعث پرمویی میشود؟
دو دلیل اصلی برای پرمویی وجود دارد یکی افزایش جریان خون و دیگری عدم تعادل هورمونی است که بنا به دلایل زیر ایجاد میشود:
- آندروژنها
- بارداری
- یائسگی
- بلوغ
- استرس
- قرصهای ضدبارداری
- استروئیدها
- برخی داروهای خاص
بهترین زمان برای شروع رفع موهای زائد با لیزر چه موقع است؟
رفع موهای زائد با لیزر در صورتیکه اخیرا در معرض نور خورشید قرار گرفته باشید قابل انجام نیست.
آیا من کاندیدای مناسبی برای استفاده از این روش هستم
لیزر میتواند روی هر پوستی مورد استفاده قرار بگیرد اما روی همه انواع مو تاثیر ندارد. نور لیزر جذب رنگدانه تیرهتر در مو میشود و زمانی که بین رنگ مو و رنگ پوست تضاد وجود داشته باشد بیشترین تاثیر را دارد. یعنی هر چه پوست روشنتر و مو تیرهتر باشد نتایج بهتری حاصل خواهد شد. متاسفانه لیزر تاثیری روی موهای سفید، بلوند یا خاکستری ندارد. پزشک در طی روند مشاوره درباره اینکه آیا استفاده از لیزر برای رفع موهای زائد در فرد کارایی لازم را دارد یا خیر، با وی صحبت خواهد کرد. اگر فرد دچار بیماری تخمدان پلیکیستیک باشد (نوعی اختلال که در آن رشد موها افزایش پیدا میکند)، پزشک نمیتواند نتیجه کار را تضمین کند. هر چند با استفاده از لیزر موها تا حد زیادی کاهش پیدا میکنند.
مشاوره با چه هدفی انجام میشود؟
مشاوره راهی عالی برای روشن شدن ابهامات است و با کمک آن پزشک میتواند یک برنامهریزی حسابشده برای رفع موهای زائد فرد داشته باشد.
این کار برای بررسی اینکه آیا شما فرد مناسبی برای درمان هستید و همچنین تعیین نوع پوست انجام میشود. برای اطمینان از اینکه در صورت انجام دوره کامل درمان، فرد عوارض جانبی تجربه نخواهد کرد یک پچ تست انجام خواهد شد. در این زمان بلندی مویی که قرار است تست روی آن انجام شود باید حداقل یک میلیمتر باشد.
دکتر سابقه پزشکی فرد را به صورت کامل بررسی کرده تا اطمینان حاصل کند وجود موهای زائد جنبه ارثی و ژنتیکی ندارد. وی درباره همه جنبههای رشد مو و آنچه او میتواند برای کسب نتیجه دلخواه شما انجام دهد با شما صحبت خواهد کرد و شما نیز میتوانید سوالات و دغدغههای خود را در این مورد با او در میان بگذارید. این کارها برای کسب نتیجه حداکثری و دلخواه ضروری است.
لیزر رفع موهای زائد چطور عمل میکند؟
در طی کار، یک تکنسین دستگاهی را که اشعه لیزر تولید میکند روی پوست فشار میدهد. این اشعه از پوست عبور کرده و فولیکولهای مو را هدف میگیرد. گرما و نور حاصل از لیزر به فولیکولهای مو صدمه وارد کرده و رشد مو را متوقف میکند.
هر فرد به چند جلسه درمان نیاز دارد؟
این فرآیند تنها در طی چرخه رشد مو به فولیکول مو آسیب وارد میکند بنابراین باید طی چند مرتبه انجام شود. ممکن است فرد پس از سه جلسه به نتیجه دلخواه برسد در حالیکه در برخی افراد تعداد جلسات برای کسب نتیجه مورد نظر به 9 جلسه هم میرسد.
تعداد جلسات برای هر فرد متفاوت است زیرا لیزر ملانین یا رنگدانه تیره را در فولیکولهای مو هدف میگیرد. هر چه پوست تیرهتر باشد تمایز بین رنگ پوست و رنگدانه موجود در فولیکول دشوارتر است. با این حال شما میتوانید نتیجه مورد نظر را کسب کنید اما تعداد جلسات لازم برای این کار افزایش پیدا میکند. اگر رنگ پوست فرد روشن و رنگ موی وی تیره باشد احتمال دارد پس از تنها چند جلسه نتیجه دلخواه حاصل شود.
پزشکان توصیه میکنند برای بهترین نتیجه یک دوره درمان با حدود 8 جلسه انجام شود. این جلسات باید با چرخههای طبیعی رشد مو مطابقت داشته باشند (هر 4 هفته برای صورت و هر 6 هفته برای بدن)- که به این معناست که پزشک میتواند موها را در مرحله فعال رشد تحت تاثیر لیزر قرار دهد و اگر این درمانها در زمان مناسب انجام شوند فرد بهترین نتایج ممکن را کسب خواهد کرد. در فاصله جلسات درمانی، موها رشد کندتری داشته و نازکتر میشوند و رشد تعدادی از آنها به کل متوقف میشود. پس از کامل شدن دوره، درمانهای نگهدارنده توصیه میشود.
آیا انجام درمانهای نگهدارنده لازم است؟
بله. از آنجا که تغییرات هورمونی، داروها و غیره باعث تحریک رشد مو میشوند احتمال دارد فولیکولهای موی جدید تحریک شوند که نتیجه آن رشد موهای جدید است. تعداد جلسات با توجه به عوامل موثر روی رشد مو از فردی به فرد دیگر متفاوت است اما نیاز به دو جلسه درمان نگهدارنده در طی دو سال با فاصله یک سال دور از انتظار نیست.
نتایج چه موقع قابل مشاهده هستند؟
کاهش موها فورا پس از اولین جلسه شروع میشود ولی پس از جلسه سوم درمان مشهودتر است. فولیکولهای مویی که که بوسیله دستگاه تخریب شدهاند مجددا رشد نمیکنند هرچند تعداد کمی از موهایی که چرخه رشدشان با جلسات درمانی مطابقت ندارد مجددا ظاهر شده و به راحتی در طی یک جلسه کوتاه تحت درمان قرار میگیرند. البته اگر مجددا آنقدر خوششانس باشید که آنها را در مرحله صحیح تحت لیزر قرار دهید.
هزینه رفع موهای زائد با لیزر چقدر است؟
هزینه رفع موهای زائد تا حد زیادی به اندازه ناحیه مورد نظر در بدن بستگی دارد. ممکن است در نگاه اول گران به نظر برسد اما اگر هزینه وکس کردن یا اپیلاسیون و زمانی که به صورت منظم به این کار اختصاص میدهید در نظر بگیرید این هزینه به هیچ وجه زیاد نیست. تعداد زیادی برای لیزر کردن نواحی کوچکی مانند بیکینی و زیربغل به کلینیک مراجعه میکنند ولی در نهایت آنقدر از کاهش زیاد موها و اثر مثبت که این کار روی زندگیشان گذاشته راضی هستند که اقدام به لیزر کردن موهای نواحی وسیعتر مانند پاها میکنند.
آیا در این کار از تشعشع استفاده میشود؟
خیر. واژه لیزر از حروف ابتدای عبارت تقویت نور بوسیله گسیل القایی تابش (light amplification by stimulated emission of radiation) تشکیل شده اما ارتباطی با اشعه ایکس ندارد. در این روش از نور و گرما استفاده میشود.
اقدامات لازم جهت آمادهسازی برای رفعموهای زائد با لیزر
بهتر است تا حد امکان قبل از اقدام به لیزر از قرار گرفتن در معرض نور خورشید اجتناب کنید. نور فرابنفش ملانوسیتها را تحریک به تولید بیشتر ملانین میکند که در نتیجه آن تشخیص پوست و فولیکول برای تکنسین دشوار میشود. با استفاده از ضد آفتاب با فاکتور محافظتی 50 در طی دوره درمان در نواحی که از در معرض نور آفتاب قرار دارند از پوست خود محافظت کنید. پوست باید تا حد ممکن روشن باشد و برنزه کردن در این دوره به هیچ وجه توصیه نمیشود.
4-3 روز قبل از لیزر نیز از تراشیدن موها خودداری کنید. اگر موها کمی رشد کرده باشند دیدن آنها برای تکنسین راحتتر است. از استفاده از وکس و اپیلاسیون نیز اجتناب کنید چرا که این روشها با بیرون کشیدن مو به بیرون از فولیکول هیچ هدفی برای لیزر به جا نمیگذارند.
چنانچه هر نوع دارویی مصرف میکنید پزشک خود را مطلع کنید چرا که برخی داروها حساسیت به نور ایجاد میکنند.
انجام لیزر چقدر طول میکشد؟
این به ناحیه تحت درمان بستگی دارد. هر جلسه بین 15 دقیقه تا یک ساعت طول میکشد. فضاهای کوچکتر مانند چانه و زیربغل ممکن است تنها 20 دقیقه طول بکشد. یک پا یا پشت به صورت کامل تا یک ساعت و نیم هم به طول میانجامد.
آیا انجام لیزر دردناک است؟
خیر. فرد آن را احساس میکند. اما دردناک نیست. پالسهای با سطح پایین نور گرمای ملایمی را در ناحیه تحت درمان تولید میکنند. در نواحی با حساسیت بیشترکولینگ (خنکسازی) شدت پیدا میکنند به طوریکه مشتری هیچ دردی را احساس نمیکند فقط در موضع احساس گرما میکند.
کاربردهای لیزر موهای زائد چیست؟
میتوان از لیزر برای هر جایی از بدن از جمله پاها، بازوها، پشت، زیربغلو بیکینی ، صورت، گردن، شانهها و سینه استفاده کرد.
آیا نواحی وجود دارند که لیزر روی آنها اثر نداشته باشند؟
تنها جاهایی که لیزر در از بین بردن موهای آنها محدودیت دارد جاهایی هستند که دیده نمیشوند مانند سوراخهای بینی و داخل گودی چشمها.
پس از لیزر چه اتفاقی میافتد؟
انجام لیزر در بیشتر افراد کارآمد و موثر بوده و کاملا بیخطر است. تنها مشکلی که فرد پس از آن ممکن است تجربه کند کمی ورم، قرمزی یا سوزش در اطراف فولیکولهای مو است که ممکن است چند روز طول بکشد.
گاهی اوقات ممکن است پوست تیره شود اما معمولا به سرعت این تیرگی محو میشود. احتمال سوختگی و تاول و نیز وجود دارد که البته به ندرت اتفاق میافتد.
آیا موها مجددا رشد میکنند؟
مانند همه روشهای رفع دائمی موهای زائد، در این روش نیز رشد مو با از بین بردن تکتک فولیکولها متوقف میشود. هرچند، برخی تغییرات هورمونی، داروها یا اختلالات خاص میتوانند رشد مو را تحریک کنند که البته این ناشی از رشد موی جدید از یک فولیکول جدید است.
چنانچه از اختلالات مربوط به هورمونهای اندوکرین رنج میبرید که در نتیجه آن سطح هورمون تستوسترون در بدن شما افزایش پیدا میکند (مانند سندروم تخمدان پلیکیستیک) ممکن است نیاز به درمانهای نگهدارنده بیشتر داشته باشد. بهعلاوه، در برخی موارد پس از حاملگی یا در دوران یائسگی ممکن است موها مجددا شروع به رشد کنند.
ممکن است شما نیاز به انجام جلسات نگهدارنده داشته باشید مخصوصا اگر موهای بدن شما زیاد باشد-اما اثرات کلی این روش بادوام است.
پس از لیزر باید از چه دستورالعملهایی پیروی کنم؟
پزشک به شما دستورالعملهای دقیقی خواهد داد تا پس از انجام لیزر از آنها پیروی کنید. برای حصول بهترین نتیجه، رعایت این توصیهها اهمیت بسزایی دارد. این توصیهها شامل موارد زیر هستند:
- از قرارگرفتن در معرض نور خورشید اجتناب کنید
- به صورت روزانه از کرم ضدآفتاب استفاده کنید
- تا رفع قرمزی و سوزش از کمپرس سرد و مرطوبکننده استفاده کنید.
- در طی دوره درمان از برنزه کردن اجتناب کنید. اگر در معرض سطح بالایی از نور خورشید قرار گرفته باشید ممکن است برای اطمینان از اینکه پوست شما برنزه نشده پزشک توصیه کند فاصله بین جلسات درمانی خود را افزایش دهید.
- تا حداقل 24 ساعت پس از لیزر از استفاده از سونا، اتاق بخار، استخر و ورزش خودداری کنید.
- وکس نکنید، موها را با موچین نکنید و از اپیلاسیون نیز خودداری کنید چرا که در همه این روشها موها از ریشه کشیده میشوند و درمان کارایی خود را از دست میدهد.
- 3-2 روز پس از درمان در صورت لزوم برای تخفیف درد در محل از ژل آلوئهورا استفاده کنید.
آیا فقط زنها میتوانند از روش رفع موهای زائد با لیزر استفاده کنند؟
مسلما خیر! تعداد زیادی از آقایان از این روش برای رفع موهای صورت و سینه استفاده میکنند و به این ترتیب هم مجبور به اصلاح روزانه نیستند و هم مرتب و تمیز به نظر میرسند.
الکترولیز بهتر است یا لیزر؟
نمیتوان گفت یکی از دیگری بهتر است بلکه هر یک از این روشها در موارد خاصی استفاده میشود. چنانچه فرد در یک ناحیه مشخص چه بزرگ و چه کوچک موهای تیره زیادی داشته باشد ولی پوست زیاد تیره نباشد، لیزر روش سریعتری است. از لیزر نمیتوان برای رفع موهای سفید، قرمز یا بلوند استفاده کرد.
اگر رنگ موهای شما روشن است، موها کمپشت هستند یا رنگ پوست نسبتا تیره است الکترولیز روش بهتری است.
آیا از لیزر میتوان برای کاهش مقدار موهای زائد استفاده کرد؟
این به خصوص خواسته بسیاری از مردان است. برای این منظور 3-2 جلسه درمان با لیزر میتوان کارآمد باشد.