انواع تجهیزات پزشکی ضروری جهت انجام مراقبت تسکینی و آسایشگاهی موجود هستند. هدف از مراقبت تسکینی کمک به افراد مبتلا به بیماریها و آسیبدیدگیهای شدید و همچنین مراقبت از بیماران خارج از محیط بیمارستان است. در حالی که هدف از مراقبت آسایشگاهی کمک به بیماران مبتلا به بیماریهای لاعلاج میباشد.
فهرست مطالب
انواع تجهیزات پزشکی ضروری برای مراکز خدمات درمانی یا منزل
تجهیزات بادوام پزشکی به هر گونه تجهیزاتی گفته میشود که برای کمک به بیماران مبتلا به عارضه یا بیماری خاصی ساخته میشوند. تجهیزات رایج در مراقبت تسکینی یا آسایشگاهی شامل موارد زیر میباشند :
- تجهیزات اکسیژن (شامل دستگاههای تنفسی)
- دستگاه بای پپ و سی پپ (این دستگاهها به تنفس در زمان خواب کمک میکنند).
- تخت بیمارستان
- ویلچر
- واکر
- عصا
- دستگاه سنجش فشار خون
- لیفت (دستگاه جابهجایی بیمار)
- دستگاه دیالیز
تجهیزات و ابزار رایج پزشکی
برخی از بیماران به مراقبت دائمی نیاز دارند ولی نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارند. ابزاری که برای کمک به این بیماران ساخته میشوند، ابزار و تجهیزات یک بار مصرف یا قابل استفاده مجدد هستند. تجهیزات یک بار مصرف همانطور که از نامشان پیداست تنها یک مرتبه قابل استفاده هستند. تجهیزات قابل استفاده مجدد پس از ضد عفونی کردن، بیش از یک بار قابل مصرف هستند. ابزار رایج پزشکی عبارتند از :
- کاتتر
- سوزن و سرنگ
- گاز استریل
- لگن بهداشتی بیمار
- لوله تغذیه
10 نوع تجهیزات ضروری مورد نیاز بیمارستانها
بیمارستانها بایستی برای هر گونه فوریت پزشکی آمادگی داشته باشند. به همین جهت دسترسی به تجهیزات ضروری برای مراقبت از بیمار در بیمارستانها الزامی است.
جهت مراقبت از بیمار به بهترین شکل، مجموعهای از تجهیزات بایستی در همه بیمارستانها در دسترس و آماده استفاده باشند. بسیاری از این تجهیزات قابلیت تعمیر و بازسازی دارند.
برانکارد
انتقال و حرکت دادن بیمار در مواقع اضطراری از اهمیت زیادی برخوردار است. این ابزار بایستی در بیمارستانها همیشه آماده و در دسترس باشد.
دیفیبریلاتور
این وسیله در موقعیتهای ضروری مانند آریتمی یا تاکیکاردی قلب ، باعث بازیابی ضربان قلب به حالت طبیعی میشود. این وسیله با نام دستگاه شوک الکتریکی نیز شناخته میشود و وجود آن در همه بیمارستانها الزامی است.
دستگاه بیهوشی
دستگاه بیهوشی برای تأمین میزان دقیق و مداوم گازهای بیهوشی و به جهت بیهوش نگه داشتن بیمار استفاده میشود. دستگاههای بیهوشی جدید دارای تجهیزاتی مانند دستگاه تنفسی، دستگاه ساکشن و ابزارهای مخصوص نظارت بر وضعیت جسمانی بیمار هستند.
دستگاه مانیتور بیمار
دستگاه مانیتور بیمار تجهیزاتی است که در هنگام جراحی و پس از آن به شکل دقیق بر وضعیت سلامتی بیمار نظارت میکند. استفاده از این تجهیزات در بیمارستان برای کودکان، نوزادان و بیماران بزرگسال ضروری است.
تجهیزات استریل کردن ابزار پزشکی
این دستگاه تمامی انواع قارچ، باکتری، ویروس و دیگر میکروبهایی که بر روی ابزار جراحی و دیگر ابزار پزشکی وجود دارند را از بین میبرد. ابزار اتوکلاو با استفاده از بخار آب در مدت زمان کوتاهی تجهیزات پزشکی را استریل و ضد عفونی میکند.
دستگاه الکتروکاردیوگرام
دستگاه الکتروکاردیوگرام فعالیت الکتریکی قلب را در طول زمان معینی ضبط میکند و به این وسیله پزشک میتواند ضربان قلب را ارزیابی کند و هر گونه اختلالی در عملکرد قلب را تشخیص دهد.
تخت جراحی
وجود تخت جراحی در بیمارستانها ضروری است. از این وسیله برای آمادهسازی بیمار، عمل جراحی و بهبود بیمار پس از عمل جراحی استفاده میشود.
پتوی گرمکن و دستگاه گرمکننده مایعات
در صورتی که دمای بدن بیمار هنگام جراحی ثابت نباشد، امکان دارد پس از جراحی عارضههایی مانند سرمازدگی ایجاد شود. همچنین ممکن است زمان بهبودی و بستری بیمار طولانیتر شود و خطر ایجاد عفونت نیز افزایش پیدا میکند. به همین علت استفاده از پتوی گرمکن و دستگاه گرمکننده مایعات مورد نیاز بیمار اهمیت زیادی دارد.
واحد جراحی الکتریکی
این واحد در جراحی برای برش، انعقاد یا ایجاد تغییرات در بافت به جهت کنترل میزان جریان خون در ناحیه مورد نظر و افزایش میزان دید هنگام جراحی به کار برده میشود. استفاده از واحد جراحی الکتریکی برای سوزاندن و کاهش خونریزی در حین جراحی الزامی میباشد.
چراغ اتاق عمل
استفاده از چراغهای اتاق عمل جهت فراهم آوردن نور کافی برای جراح بسیاری ضروری است.
تجهیزاتی که در بالا شرح آن داده شد همگی از تجهیزات پزشکی ضروری برای مراکز خدمات درمانی و منزل به شمار میروند. استفاده از این ابزار و تجهیزات جهت بهبود سطح مراقبتهای پزشکی الزامی است.
تجهیزات پزشکی قابل استفاده در منزل
تجهیزات تنفسی
این تجهیزات شامل موارد زیر میباشند:
- دستگاه اکسیژنساز
- کپسول اکسیژن (ثابت و قابل حمل)
- دستگاه سی پپ
- نبولایزر (جهت رساندن دارو به بخشهای مختلف دستگاه تنفسی)
تجهیزات مربوط به انجام امور روزمره
این تجهیزات شامل موارد زیر میباشند :
- ابزار تطبیقی مانند پاشنهکش، وسایل ویژه حمام کردن، ابزارهای گیرنده (ریچر)
- توالت ویژه بیمار
- تخت بیمارستان
- وسایل مربوط به بیاختیاری ادرار یا مدفوع
- ابزار استومی برای دفع ادرار و مدفوع
- تجهیزات مراقبت از پوست
- تجهیزات مراقبت از زخم
تجهیزات مربوط به حرکت بیمار
تجهیزات حرکتی عبارتند از :
- صندلی بالابر
- اسکوتر حمل بیمار
- بالابر راه پله
- صندلی بالابر جهت سوار شدن در خودرو
- ابزار کمکی ویژه راه رفتن ماند عصا و واکر
- ویلچر
- وسایل مخصوص ارتوپدی
- بریس
- کفی کفش
- ارتز
تجهیزات ایمنی
این تجهیزات شامل موارد زیر میباشند:
- محافظ تخت
- دستگیرههای ایمنی
- صندلی ویژه حمام
- دستگیره مخصوص بلند شدن از توالت
تجهیزات ویژه
این تجهیزات عبارتند از :
- پمپ سینه
- پوشاک مخصوص شامل : کفش و جوراب ویژه بیماران دیابتی، گن فشردهساز، کفشهای طبی و سینهبند ویژه جراحی ماستکتومی