همیشه تصور میشود که ریزش مو فقط به مردان مربوط میشود. البته طاسی با الگوی مردانه بسیار بیشتر متداول است؛ ولی ریزش مو در زنان هم میتواند ایجاد شود. ریزش مو در زنان که با نام تلوژن افلوویوم نیز شناخته میشود به دلایل مختلفی ایجاد میشود : موارد پزشکی، نحوه زندگی و موارد ژنتیکی. حفظ سلامت مو میتواند از ریزش مو در آینده جلوگیری کند. ماسکهای تقویتکننده مو یا مصرف شامپوهای ضد ریزش مو برای مراقبت از مو مناسب هستند. استفاده از حرارت زیاد برای مدل دادن به موها و بستن موها به صورت دم اسبی تنگ یا بافتن بیش از حد مو میتواند باعث ریزش مو شود. تغذیه مناسب، فعالیت مداوم و کنترل حالتهای عاطفی از ریزش مو جلوگیری میکنند.
مو برای بیشتر بانوان مهمترین عامل در ارتباط با زیبایی و جذابیت محسوب میشود. بنابراین ریزش مو برای زنان مسالهای بسیار ناخوشایند میباشد.
اگر شما نیز دچار ریزش موی دائمی شدهاید یکی از بهترین روشها برای حل این مشکل کاشت مو است. در کلینیک زیبایی رازی جدیدترین روشهای کاشت مو برای زنان و مردان تحت نظر متخصصین با تجربه انجام میشود.
فهرست مطالب
علتهای ریزش موی زنان
ریزش مو در زنان معمولاً در قسمت فرق سر آغاز شده و امکان دارد در طول زمان تا شقیقهها و خط رویش مو در قسمت پیشانی نیز ادامه پیدا کند. متخصصین برای ریزش مو در زنان از اصطلاح ریزش موی منتشر استفاده میکنند.
ریزش مو در بانوان امکان دارد به علل مختلفی ایجاد شود. شایعترین این دلایل عبارتاند از :
ریزش موی ژنتیکی
ریزش مو با الگوی زنانه امکان دارد در اثر وجود عاملی در دی ان ای (DNA) خانواده ایجاد شود. این نوع ریزش مو با توجه به فولیکولهای ضعیف شناسایی میشود و بوسیله نمونهبرداری از بافت و معاینه کلی تشخیص داده میشود.
ریزش موی زنان ناشی از عدم تعادل تیروئید
کمکاری یا پرکاری تیروئید عارضههایی هستند که باعث ریزش مو میشوند. داروهای مورد استفاده برای درمان عدم تعادل تیروئید بایستی با احتیاط مصرف شوند چرا که عوارض جانبی ناشی از مصرف کم یا بیش از حد این داروها میتواند بر رشد مو اثر منفی بگذارد.
بیماریهای خود ایمنی
در بیماریهای خودایمنی مانند لوپوس یا آلوپشیا آرتا، اختلال عملکرد سیستم ایمنی به فولیکولهای مو یا پوست آسیب رسانده و بر رشد مو اثر میگذارد.
ریزش موی بانوان در اثر یائسگی
افزایش میزان آندروژنها (از جمله دی هیدروتستوسترون) همزمان با کاهش هورمونهای زنانه در زمان یائسگی میتواند باعث ریزش مو در این دوره زمانی شود. پیشبینی ادامه ریزش مو در این دوره دشوار میباشد.
سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
این عارضه در بانوان جوان و همچنین در زنان مُسن شایع است. در این عارضه ریزش مو در اثر عدم تعادل هورمونها شامل افزایش سطح آندروژنها یا تستوسترون و دی هیدروتستوسترون (DHT) ایجاد میشود. افزایش سطح این هورمونها خصوصاً DHT در زنان باعث ریزش مو میشود.
راههای پیشگیری از ریزش موی زنان
کاهش استرس جهت حفظ سلامتی مو
استرس زیاد میتواند رنگ مو را از مشکی به خاکستری تغییر دهد. حالتهای روحی و عاطفی تأثیر بسیار زیادی بر سلامت و وضعیت مو دارند.
سیکل رشد مو دارای 3 مرحله مختلف است. مرحله رشد در حدود شش ماه زمان میبرد؛ سپس موها برای مدت سه تا چهار ماه پیش از ریزش در حال استراحت هستند. زمانی که شخص دچار استرس زیاد باشد، مرحله رشد متوقف شده و مو وارد حالت استراحت میشود. نتیجه اینکه با وجود گذشت ماهها از زمان واقعه استرسزا، ریزش مو میتواند همچنان ادامه داشته باشد. پس برای جلوگیری از ایجاد استرس، شخص بایستی وضعیت روحی و عاطفی خود را کنترل کند.
با وجود اینکه ریزش موی ناشی از استرس معمولاً موقتی میباشد، رشد مجدد مو تنها در صورتی امکانپذیر است که عامل ایجاد استرس رفع شده باشد. البته درمان ریزش موی ناشی از استرس امر سادهای نیست؛ چرا که از طرفی استرس باعث ریزش مو میشود و از طرف دیگر ریزش مو به خودی خود یک عامل ایجاد استرس است. بنابراین با حفظ سلامتی جسمی و روحی، استرس و اضطراب کاهش پیدا کرده و سلامت موها تأمین خواهد شد.
رژیم غذایی مناسب
رژیم غذایی مناسب باعث تأمین ویتامینهای ضروری و مواد مغذی مورد نیاز برای رشد و سلامتی مو میشود و همچنین باعث حفظ وضعیت سلامتی جسمی و روحی افراد میشود. مواد غذایی سالم باعث میشوند تا بدن انرژی و قدرت لازم برای مبارزه با اضطراب و استرس را داشته باشد و به طور کلی بر وضعیت جسمی و روحی فرد اثر مثبت دارند. رژیم غذایی بایستی حاوی مقدار زیادی پروتئین و ویتامین B باشد تا مواد مورد نیاز مو تأمین شوند. همچنین باید توجه داشت که رژیمهایی سخت و شدید و یا رژیم بسیار کمکالری میتوانند باعث نازک شدن یا ریزش مو شوند چرا که پروتئین کافی برای رشد مو در این رژیمها وجود ندارد. کاهش وزن بایستی به صورت کنترلشده و طبق رژیم غذایی مناسب انجام شود.
ورزش
هنگام ورزش کردن، بدن هورمونی به نام اندورفین تولید میکند. این هورمون باعث ایجاد حالت شادی و خوشحالی میشود. ثابت شده است که ورزش مداوم تأثیر بسیار زیادی بر سلامت ذهنی دارد. همچنین ورزش جریان خون را افزایش میدهد و باعث میشود که اکسیژن و مواد مغذی بیشتری به فولیکولهای مو میرسند و نهایتاً منجر به حفظ سلامت مو میشود.
خواب کافی
برای حفظ سلامت ذهنی، بدن هر شب نیاز به خواب کافی دارد. بین بیخوابی و افسردگی ارتباط مستقیم وجود دارد. نداشتن خواب کافی در مدت زمان طولانی میتواند باعث کاهش اشتها و از دست رفتن انرژی شود. همچنین امکان دارد برخی از فرآیندهای جسمی مانند روند رشد مو با اشکال مواجه شود. مقدار مورد نیاز خواب در هر شخصی متفاوت است ولی7 تا 8 ساعت خواب در هر شب برای افراد توصیه میشود.
آیا نازک شدن مو باعث طاسی میشود؟
در بسیاری از موارد، میزان ریزش مو در مقایسه با رشد کلی مو در زنان تفاوت دارد. با توجه به اینکه در بسیاری از موارد رشد مو متوقف نمیشود (بر خلاف طاسی با الگوی زنانه)، امکان دارد تلوژن افلوویوم (ریزش مو در زنان) آهسته و نامحسوس صورت بگیرد و چندان قابل توجه نمیباشد. نازک شدن مو در مردان معمولاً نشاندهنده روند رو به رشد ریزش مو میباشد در حالیکه نازک شدن مو به مقدار کم در زنان ممکن است بدون اینکه منجر به طاسی شود ادامه داشته باشد. در ادامه گزینههایی مطرح خواهند شد که به کاهش میزان ریزش مو کمک کرده و همچنین میتوانند باعث بهبود وضعیت موهای موجود شوند.
روشهای ترمیم و رویش مجدد مو
ماینوکسیدیل
لوسیون ماینوکسیدیل 4 درصد و 5 درصد در حال حاضر موثرترین دارو برای جلوگیری از نازک شدن موها میباشد. بسیاری از متخصصین نیز ماساژ پوست سر با روغنهای ضد ریزش مو را برای جلوگیری از نازک شدن مو مفید میدانند.
کاشت مو
با توجه به نوع ریزش مو میتوان از روش کاشت مو نیز استفاده کرد. این روش دارای قابلیت کاشت مو با ظاهری کاملاً طبیعی است به طوری که از فاصله نزدیک نیز تفاوت آن با موی طبیعی قابل تشخیص نخواهد بود. این روش درمانی برای مردان و زنان از سن 20 سال تا 60 و یا 70 سال قابل استفاده است. در کاشت مو به روش اف یو تی مقدار کمی مو از ناحیه دهنده (donor) از گروه واحد فولیکولی برداشته میشود. پس از آن بوسیله بزرگنمایی میکروسکوپی گرافتها ایجاد میشوند. گرافتها گروه واحد فولیکولی را سالم نگه میدارند. سپس این گرافتها در برشهای بسیاری ریز در قسمت طاس قرار داده میشوند و الگویی را ایجاد میکنند که همانند حالت طبیعی مو میباشد.