چگونگی لیزر موهای زائد زیر بغل: مزایا، هزینه و عوارض
طی چند سال گذشته، لیزر موهای زائد، تبدیل به یکی از محبوبترین روشهای غیرجراحی برای حذف موهای زائد زیر بغل شده است. در مقایسه با استفاده از وکس یا ژیلت، این روش نسبتا بدون درد است و نتایج آن دائمی و پایدار است.
فرآیند حذف موهای زائد با کمک لیزر، روشی است که در آن از لیزر یا پرتو نور متمرکز برای از بین بردن موهای زائد در قسمتهای محتلف بدن فرد استفاده میشود.
در کلینیک زیبایی رازی لیزر موهای زائد زیر بغل با جدیدترین دستگاه ها و تحت نظر متخصصین با تجربه انجام می شود.
چه کسانی کاندیداهای مناسبی برای رفع موهای زائد با لیزر هستند؟
متاسفانه، فوتونهای لیزر به صورت ویژهای انتخابی عمل میکنند و روی موهای قهوهای و سیاه بهتر جواب میدهند. پوست روشن و موی تیره بهترین ترکیب برای کسب نتیجه دلخواه است. اگرچه با وجود پیشرفتهای اخیر در حوزه تکنولوژی، افراد با رنگ پوست تیرهتر نیز میتوانند از لیزر برای حذف موهای زائد خود استفاده کنند.
دو نوع ملانین وجود دارد که در تعیین رنگ مو نقش دارند:
- یوملانین: رنگهای تیرهتر مانند قهوهای و مشکی را ایجاد میکند.
- فئوملانین که رنگهای قرمز و بلوند را ایجاد میکند.
حذف موهای زائد به کمک لیزر میتواند در افراد با موی بلوند، قرمز، خاکستری یا هر نوع مویی با تناژ (رنگ) روشن ناکارآمد باشد. برای حذف این موها چندین لیزر طراحی شده است. هرچند برای کسب نتیجه مورد نظر است نیاز است فرد چند جلسه تحت لیزردرمانی قرار گیرد.
لیزر موهای زائد زیر بغل چگونه عمل می کند؟
برای حذف موهای زائد با رنگهای مختلف و تناژ پوست متفاوت از چندین لیزر مختلف استفاده میشود. این لیزرها از چند طول موج انرژی تشکیل شدهاند که از نور مرئی تا تابش نزدیک مادون قرمز متفاوت است و همگی بر حسب نانومتر(nm) اندازهگیری میشوند. در پوستهای با تناژ تیرهتر، طول موج با نانومتر بیشتر برای هدفگیری فولیکول مو نیاز است. هر طول موج یک پهنای پالس دارد که همان مدت پالس گرمایی است. طول گرمای پالس آسیب به فولیکول مویی را تحت تاثیر قرار میدهد.
سلولهای ریشه مو در استفاده از لیزر به عنوان نواحی هدف قرار میگیرند و روی سطح فولیکول قرار دارند. با تخریب این سلولها، احتمال رشد مجدد مو کاهش مییابد. ملانین، که پیگمانت مو است، انرژی نور را جذب کرده و این انرژی بین سلولهای ریشه مو توزیع میشود. گرمای تولید شده از جذب انرژی نوری باعث از بین رفتن فولیکول میشود. با این حال، به دلیل تنوع بافت و ضخامت مو، برای حذف کامل موهای زائد نیاز به استفاده از لیزرهای ویژهای است که به طور کامل موها را از بین ببرند. متأسفانه، برای رسیدن به این هدف، آزمون و خطا و چندین جلسه ویزیت ممکن است لازم باشد و اغلب به دلیل نسبت ناکافی دما/زمان، نتایج مطلوبی حاصل نمیشود. پهنای اشعه لیزر، عمق واقعی نفوذ انرژی نور به داخل پوست و فولیکولهای مو را تعیین میکند. هر چه قطر اشعه بزرگتر باشد، انرژی بیشتری در عمق پوست نفوذ میکند و با تولید دمای بیشتر در محل، فولیکول مویی را به طور موثرتری از بین میبرد. اندازه معمول استفاده شده برابر با اندازه نوک انگشت، یعنی حدود 3 تا 18 میلیمتر است.
تعداد بسیاری از متخصصین این حوزه ترجیح میدهند از لیزرهای با میزان انرژی (fluence) بالا و خنککننده اپیدرمال استفاده کنند. مهمترین نکتهای که آنها باید در ذهن داشته باشند تراکم نیرو است که ترکیبی از انرژی، قطر لیزر و مدت پالس میباشد.
انواع لیزر براساس رنگ پوست
- لیزر روبی- طول موجی معادل 694.3 دارد و در بیماران با پوست بسیار روشن از نور قرمز تیره استفاده میکند. در افراد با رنگ پوست روشن و تیرهتر استفاده از این نوع لیزر دردناک است.
- الکساندرایت-طول موج آن 755 نانومتر است و به عنوان یک لیزر نزدیک مادون قرمز در نظر گرفته میشود. خوشبختانه، این لیزر روی همه انواع پوست قابل استفاده است و پرکاربردترین نوع در بین متخصصین حوزه زیبایی است. این لیزر حداقل عوارض جانبی را داشته و دومین روش موثر برای کاهش موهای زائد چند ماه پس از انجام لیزر است.
- آرایه دیود پالسی-لیزرهای آرایه دیود نورهای نزدیک به مادون قرمز با یک طول موج 810 نانومتری هستند. دیودها برای افراد با رنگ پوست روشن و متوسط مناسب هستند. در طی استفاده از این روش، موها طی چند ماه کاهش پیدا میکنند.
- لیزر YAG- این لیزر نزدیک به مادون قرمز طول موجی معادل 1064 نانومتر دارد که در درجه اول در افراد با انواع تیرهتر پوست مورد استفاده قرار میگیرد. هر چند در همه انواع پوست قابل استفاده است.
- Intense Pulsed Light (IPL)- برخلاف موارد قبل، این نوعی لیزر نیست بلکه چراغقوههای زنونی که به سرعت چشمک میزنند یا نورهای ضربهای pulsing)) که طیف کامل نور را ساطع میکنند هستند. طول موج آن 810 نانومتر است و هم برای انواع پوست روشن و هم متوسط قابل استفاده است. گاهی اوقات به غلط به این روش، روش حذف با لیزر گفته میشود.
- آمادگیهای لازم قبل از شروع درمان با لیزر
مانند هر اقدام پزشکی دیگر، پیش از اقدام به این کار اطلاعات لازم در مورد پزشکان و کلینیکهایی که این کار را انجام میدهند به دست آورید.
مراقبت از پوست مهمترین مسئله است. 6 هفته قبل از درمان، از اپیلاسیون، انداختن شمع، ژیلتکشیدن یا هر نوع روش رفع موهای زائد در ناحیه مورد نظر خودداری کنید. در طی این دوره، پرهیز از قرارگیری در معرض نور آفتاب میتواند مفید باشد چرا که نور خورشید کارآیی این روش را کم کرده و ممکن است مشکلاتی در طی روند کار به وجود آورد.
آیا حذف موهای زائد با لیزر دردناک است؟
طبیعی است که فرد کمی احساس نارحتی در مناطق حساسی همچون زیربغل داشته باشد اما این درد زیاد نیست. بیشتر زنان و مردان این درد را به درد ناشی از سایش نوار لاستیکی به پوست تشبیه میکنند.
عوارض لیزر موی زائد زیر بغل
چند روز پس از انجام لیزر، فرد احساس ناراحتی زیاد دارد. فرد احساس میکند ناحیه لیزر شده دچار آفتابسوختگی شده و سوزنسوزن میشود. برای تخفیف این درد، در محل از مرطوبکننده و کمپرس سرد استفاده کنید.
علائم شدیدتر شامل تغییر رنگ پوست و تاول زدن در ناحیه تحت درمان هستند. با استفاده از کرم ضدآفتاب به مدت چند هفته پس از لیزر، میتوان از تغییر رنگ پوست به دلیل قرارگرفتن در معرض نور آفتاب جلوگیری کرد.
اگرچه بعید است ولی تورم و ایجاد تاول در موضع دور از انتظار نیست. احتمال ایجاد تاول در افراد با پوست تیرهتر نسبت به سایر تناژ پوستی بیشتر است. اگر پس از لیزر مراقبت پوستی انجام نشود خطر ایجاد اسکار و تغییرات پوستی بیشتر است.
روش رفع موهای زائد با لیزر چقدر کارایی دارد؟
نتایج استفاده از لیزر برای حذف موهای زائد تضمینی است. کارآمدی این روش به جلسات درمانی منظم بستگی دارد. استفاده از لیزر برای رفع موهای زائد یکی از رایجترین عملهای زیبایی محبوب در بین زنان است.
مراقبت پس از لیزر
بعد از انجام لیزر موهای زائد رعایت نکات و توصیه های(لینک به مقاله مراقبت های بعد از لیزر) زیر برای کاهش عوارض احتمالی ضروری است:
وجود قرمزی و برآمدگی طبیعی است
بلافاصله پس از درمان، قرمزی و برآمدگی در ناحیه تحت درمان به صورت رایج مشاهده میشود. این علائم ممکن است 2 ساعت یا بیشتر طول بکشد. تا چند ساعت پس از لیزر فرد احساس آفتابسوختگی در موضع میکند. چنانچه حساسیت ادامه پیدا کرد از کمپرس سرد در محل استفاده کنید. در صورت وجود هر نوع کراست (دلمه)، از یک پماد آنتیبیوتیک در موضع استفاده کنید. در پوستهای تیرهتر فرد احساس ناراحتی بیشتر داشته و علائم بیشتر طول میکشند.
موضع را به آرامی تمیز کنید
ناحیه تحت درمانقرارگرفته را به آرامی با یک صابون ملایم بشویید و با ضربه به آرامی خشک کنید. در 48 ساعت اول پس از درمان از مالش موضع اجتناب کنید.
در 24 ساعت اول از آرایش کردن، استفاده از لوسیون، مرطوبکننده و خوشبوکننده پرهیز کنید
موضع را تمیز و خشک نگه دارید و درصورتی که قرمزی و التهاب هنوز باقی مانده باشد تا زمان فروکش کردن سوزش از آرایش کردن، استفاده از مرطوبکننده و خوشبوکننده (در زیر بغل) خودداری کنید.
موهای مرده 30-5 روز پس از لیزردرمانی شروع به ریختن میکنند
موهای مرده 30-5 روز پس از انجام لیزردرمانی شروع به ریزش میکنند که امری طبیعی است و سرعت ریزش نیز بالا است.
برای تسریع ریختن موها، لایهبرداری انجام دهید
5-30 روز پس از درمان، موها شروع به ریختن میکنند و ممکن است چنین اتفاقی مانند رشد موی جدید به نظر برسد در حالیکه این طور نیست. در واقع موی مرده مسیر خود را به بیرون از فولیکول باز میکند. میتوان با کشیدن کیسه حمام یا ژیلت در ناحیه، این روند را تسریع کرد.
از قرارگرفتن در معرض نور آفتاب اجتناب کنید
به منظور کاهش خطر ایجاد لکههای تیره و روشن در موضع به مدت 2 ماه از قرار گرفتن در معرض نور خورشید بپرهیزید. همیشه و در طی دوره درمان و به مدت 2-1 ماه پس از آن از ضدآفتاب(با SPF 25 یا بالاتر) استفاده کنید.
از دستکاری موضع به هر شکل از قبیل خاراندن، وکس کردن، کندن مو با موچین و یا بندانداختن و غیره پرهیز کنید
توصیه میشود از خاراندن یا بندانداختن موضع خودداری کنید. در طول دوره لیزردرمانی، بهتر است از روشها یا موادی که برای حذف موهای زائد استفاده میشوند ویرانگر موضع مورد نظر نباشند. این کار باعث میشود تا بهترین نتیجه ممکن حاصل نشود.
نتیجه چه زمانی مشخص خواهد شد؟
نتیجه پس از اولین جلسه درمان قابل مشاهده است. هر چند برای رفع کامل موهای زائد چندین جلسه لازم است. به طور متوسط، بهترین نتیجه پس از 9-6 جلسه به دست میآید. برای کسب بهترین نتیجه، درمان نگهدارنده را سالی یکبار و به مدت 2 سال تکرار کنید.
عواملی که هزینه معمول رفع موهای زائد با کمک لیزر را تحت تاثیر قرار میدهند
هزینه رفع موهای زائد به کمک لیزر به اندازه ناحیه تحت درمان و سیستم لیزر مورد استفاده بستگی دارد. معمولا، نواحی با وسعت کم مانند ناحیه صورت و بیکینی هزینه کمتری داشته و نواحی پا و پشت هزینه بیشتری دارند. اگرچه به خاطر داشته باشید که برای استفاده از لیزر در رفع موهای زائد، طول درمان متغیر است و بیشتر بیماران برای کاهش دائمی رشد موها در چهره، پاها، پشت، بازوها، بیکینی و سایر نواحی نیاز به 6-4 جلسه درمان با لیزر دارند. به همین دلیل، هزینه رفع موهای زائد با لیزر در صورتی که هزینه چند جلسه یکجا پرداخت شود مشمول تخفیف میشود. این یک راه موثر برای کسب بهترین نتیجه با حداقل قیمت ممکن است.
سوالات رایج
هر فرد برای حذف موهای زائد به چند جلسه درمان با لیزر نیاز دارد؟
تعداد جلسات ثابت نیست. هر چند در بیشتر خانمها و آقایان برای کسب نتایج دلخواه، معمولا 8-6 جلسه درمان با فاصله 8-4 هفته کافی است. اگرچه، حذف موهای زائد با لیزر دائمی است در برخی موارد ممکن است موهای جدید رشد کنند.
این اتفاق طی دورههای نوسانات هورمونی به خصوص در حوالی بارداری بیشترین شیوع را دارد. در صورت بروز چنین اتفاقی، نیاز است مجددا به کلینیک مراجعه و برای نگهداری اثر لیزر، تحت لیزردرمانی قرار بگیرید.
تفاوت لیزر و الکترولیز چیست؟
جالب است که لیزرها اغلب با الکترولیز مقایسه میشوند و یک بحث پایانناپذیر درباره اینکه کدام یک اثرگذاری بیشتری دارند وجود دارد.
در الکترولیز برای حذف دائمی موهای زائد و جلوگیری از رشد آنها در آینده، پروبهای فلزی الکترونیکی در فولیکولهای مو قرار داده میشوند. این روش شبیه استفاده از لیزر است. در الکترولیز، جریان الکتریکی به عنوان یک منبع گرما در سلولهای ریشه مو عمل کرده و باعث از بین رفتن فولیکول مو و کاهش رشد مو میشود. در دهه 70، این روش تا قبل از معرفی لیزر به عنوان روش اولیه برای حذف موهای زائد مورد استفاده قرار میگرفت. اگرچه لیزر به دلیل ارزانتر بودن و نیاز به زمان کمتر در حال کنار زدن کامل الکترولیز است.
لیزر موهای زائد برای چه بخش هایی از بدن کاربرد دارد؟
لیزر میتواند برای رفع موهای زائد نواحی مختلف بدن مانند صورت، پاها، بازوها، زیربغل، خط بیکینی و سایر نواحی مورد استفاده قرار گیرد. هر ناحیه دستگاه مخصوص خود را برای لیزر کردن دارد.
مراقبت بعد از عمل بلفاروپلاستی: نحوه خوابیدن و مراقبت از زخم